11 procent studeert met stimulerende middelen

Getty Images

Ongeveer één op de tien studenten gebruikt wel eens stimulerende middelen tijdens het studeren. De meesten daarvan slikken Ritalin. Dat blijkt uit onderzoek dat onderzoeksbureau No Ties deed in opdracht van NOS op 3.

Het onderzoeksbureau vroeg studenten of ze wel eens illegale middelen of medicijnen gebruiken om hun studieprestaties te verhogen. En zo ja, welk middel. 89 procent bleek dat niet te doen, de overige 11 procent wel.

Ritalin

Van de respondenten die stimulerende middelen gebruiken tijdens het studeren, slikt 60 procent Ritalin. Dit medicijn wordt voorgeschreven aan mensen met ADHD. Bij hun kan Ritalin het concentratievermogen verhogen. Daarnaast zijn speed en Aderall populair. Een meerderheid van 77 procent komt via een bekende aan deze middelen.

Effect

Niet iedereen die slikt, voelt hetzelfde. Vooral bij studenten met een concentratieprobleem werken de middelen. Ze blijven langer wakker en ook de stof die geleerd moet worden blijft beter hangen. Een kleine groep had na gebruik last van slapeloosheid, duizeligheid en hoofdpijn. Bovendien kan Ritalin buikpijn, een gebrek aan eetlust en angstbuien als bijwerking hebben.

Bron 
  • NOS