ADD: Attention Deficit Disorder

Het overwegend onoplettend type

Getty Images

Steeds vaker wordt de diagnose ADD gesteld bij volwassenen in Nederland. ADD, het Attention Deficit Disorder, is een aangeboren aandoening. Mensen met ADD hebben vaak last van symptomen als vermoeidheid, burn-out, depressie en stemmingswisselingen. Wat is ADD?

Wat is ADD?

ADD staat voor Attention Deficit Disorder, maar wordt ook wel 'het overwegend onoplettend type' genoemd. ADD wordt veroorzaakt door een afwijking in de werking van de neurotransmitters. Dit leidt tot een veranderde activiteit in bepaalde gebieden van de hersenen.

Iemand met ADD heeft concentratieproblemen en moeite om de aandacht ergens bij te houden. Maar niet altijd. Ze kunnen juist volledig op gaan in iets. Dit wordt de hyperfocus genoemd. Ze zijn dan zo bezig met één ding dat niets anders er meer toe lijkt te doen.

Diagnose

De diagnose ADD is niet makkelijk te stellen. De aandoening is uiterlijk niet herkenbaar en gaat pas op latere leeftijd voor problemen zorgen. Ook is er nog te weinig onderzoek naar de aandoening gedaan en is de kennis beperkt. Wat de diagnose ook bemoeilijkt, is dat een ADD'er tijdens een diagnostisch gesprek over kan komen als iemand die geheel niet voldoet aan de symptomen van ADD.

Symptomen

Alleen deskundigen, en zelfs voor hen is het nog moeilijk, kunnen een diagnose stellen en verschillende stoornissen van elkaar onderscheiden. ADD heeft namelijk veel symptomen die ook bij andere aandoeningen zoals bijvoorbeeld depressie of burn-out voorkomen. Belangrijk is dat de problemen al in de jeugd herkenbaar moeten zijn en als een rode draad door het hele leven moeten lopen.

Erfelijkheid

ADD komt voor bij mannen en vrouwen en is erfelijk. Rond de leeftijd van 6 jaar zijn de eerste kenmerken van ADD vaak al zichtbaar, maar ontstaan problemen pas rond de pubertijd of op jongvolwassen leeftijd.

ADD of ADHD

Regelmatig wordt wel gezegd dat ADD, ADHD is maar dan zonder de hyperactiviteit. Maar dat is te kort door de bocht. Weliswaar zijn er overeenkomsten tussen de aandoeningen, maar er zijn ook grote verschillen. Ook kan er een combinatiediagnose van ADHD en ADD gesteld worden.

Volgens het algemeen gebruikte handboek voor de indeling van psychische aandoeningen is ADD een subtype van ADHD, maar velen beschouwen de aandoening tegenwoordig als een distinctief ander type concentratiestoornis van ADHD.

Auteur