Eenderde kinderen heeft klachten na hersenvliesontsteking

Getty Images

BAARN - Eenderde van de kinderen die een hersenvliesontsteking heeft overleefd, ondervindt daarvan nog de gevolgen op latere leeftijd in de vorm van leerproblemen of psychische klachten, zo blijkt uit Engels onderzoek.

Engelse wetenschappers van het University College in Londen volgenden gedurende drie jaar 570 kinderen die ooit een hersenvliesontsteking, ook wel meningitis of nekkramp genoemd, hadden gehad.

Leerproblemen
Uit de studie bleek dat een op de drie jongeren die aan de infectieziekte behandeld werd er later psychische problemen aan overhoudt, epilepsie ontwikkelt of leerproblemen kent.

Spraakachterstand
Een op de vijf kinderen ontwikkelt een angst- of gedragsstoornis, zo ontdekten de wetenschappers. Bovendien bleken de jongeren vijf keer meer kans op een spraakachterstand te hebben en vaak te kampen met communicatieproblemen. Bij een aantal kinderen bleek zowel het lange als korte termijn geheugen minder te functioneren en het IQ aangetast.

Implantaat
Ook het gehoor bleek aangetast: er is ruim vijf keer meer kans op hoorproblemen en bij 2.4 procent van de overlevers werd zelfs een cochleair implantaat geplaatst.

Sue Davie, voorzitter van de Britse Meningitis Trust die opdracht voor het onderzoek gaf: "We hopen dat de onderzoeksresultaten gezondheidsprofessionals meer inzicht geeft in de verborgen problemen na meningitis. Wellicht helpt het hen symptomen eerder te herkennen, zodat de kinderen eerder de hulp krijgen die ze nodig hebben."

De cijfers
Jaarlijks krijgen minimaal 1000 mensen meningitis en/of sepsis, het merendeel kinderen. Voor gestart werd met vaccins tegen de meningokok groep C (2002) en de pneumokok (2006), lag het aantal ziektegevallen veel hoger. Afhankelijk van de ziekteverwekker, overlijdt ongeveer 10 procent van de patiënten. 20 tot 30 procent houdt restverschijnselen over.

Auteur 
Bron 
  • Guardian
  • Nederlandse Meningitis Stichting