Knuffelhormoon mogelijk behandeling psychiatrische aandoeningen

Getty Images

Het knuffelhormoon oxytocine speelt mogelijk in de toekomst een rol bij de behandeling van psychische aandoeningen als autisme en schizofrenie. Dat schrijven onderzoekers in de Harvard Review of Psychiatry.

Een onderzoeksgroep onder leiding van David Cochran van de University of Massachusetts bestudeerde verschillende onderzoeken naar dit onderwerp. Oxytocine is een belangrijke regelaar van menselijk sociaal gedrag. Daarom biedt het hormoon aanknopingspunten voor het behandelen van psychische aandoeningen, zeker de ziektes waarbij het sociale functioneren beperkt is.

Gedrag
Cochran en zijn collega's vonden dat oxytocine betrokken is bij de sociale besluitvorming, het evalueren van en reageren op sociale stimuli, het bemiddelen in sociale interacties en het vormen van sociale herinneringen. Daarnaast zijn er enkele onderzoeken die laten zien dat bij kinderen met autisme en gerelateerde aandoeningen de verwerking van oxytocine niet goed functioneert. 

Onderzoek naar het effect van oxytocine als behandeling voor autisme en schizofrenie is nog beperkt, maar mogelijk zal dit hormoon ooit het sociale gedrag bij patiënten verbeteren. Aangezien het knuffelhormoon ook betrokken is bij stressreacties zijn die onderzoekers ook mogelijkheden bij stemmings- en angststoornissen.

Vervolg
De onderzoekers concluderen dat bijna alle onderzoeken suggeren dat oxytocine een rol speelt bij psychische aandoeningen, zeker wanneer er sprake is van beperkt sociaal functioneren. Het meeste bewijs is echter nog niet hard genoeg. Meer onderzoek zal uit moeten wijzen wat de exacte natuur is van het verband.

Bron 
  • Science Daily