De dennenprocessierups: extra haren, meer jeuk?

Verschillen dennenprocessierups en eikenprocessierups

dennenprocessierups
Getty Images

Heb je deze zomer veel last van de eikenprocessierups? Dan hebben we slecht nieuws: de dennenprocessierups komt waarschijnlijk langzaam naar Nederland. Deze rups heeft meer brandharen dan de eikenprocessierups, wat misschien wel voor nog meer klachten kan zorgen.

De dennenprocessierups komt oorspronkelijk voor in Zuid-Europa, Midden-Europa en Noord-Afrika. Inmiddels is de rups in België waargenomen en is hij ook al bij de Nederlandse grens gezien. Het lijkt dus een kwestie van tijd te zijn voordat de rups ook echt naar Nederland komt.

Zoals de naam al aangeeft, zit de dennenprocessierups in dennenbomen. De rupsen spinnen in de winter een nest dat ze in het voorjaar weer verlaten. De vlinders komen in de zomermaanden uit, tussen juni en september, waardoor je waarschijnlijk (in de toekomst) eerder in het jaar last van klachten kunt hebben van de dennenprocessierups dan van de eikenprocessierups

Klachten dennenprocessierups

De dennenprocessierups heeft meer brandharen dan de beruchte eikenprocessierups. Waar de eikenprocessierups zo'n 700.000 haren heeft, heeft de dennenprocessierups er honderdduizenden tot zelfs een miljoen. Net als bij de eikenprocessierups, kunnen de haren voor klachten zorgen als jeuk, huiduitslag, benauwdheid en zelfs koorts. Doordat de dennenprocessierups meer haren heeft, kan het zijn dat je nog meer last van klachten krijgt, maar dat hoeft niet het geval te zijn. 

Henk Jans, medisch adviseur en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Medische Milieukunde, zegt tegen EditieNL dat de klachten hetzelfde zijn. "De dennenprocessierups heeft inderdaad meer haren, maar op zo'n groot aantal maakt dat niet zoveel uit."

Voorkom klachten

Er is ook goed nieuws: in Nederland komen er niet zoveel dennenbomen voor in vergelijking met eikenbomen. Waar je eikenbomen op praktisch elke straathoek ziet staan, kom je dennenbomen meestal alleen in bepaalde natuurgebieden tegen. Jans kan dan ook niet met zekerheid zeggen of de dennenprocessierups naar ons land komt. "Er zijn in Limburg, Brabant en Zeeland naar mijn weten maar weinig plekken waar het vol staat met dennenbomen. Dus wat dat betreft is Nederland wel veilig."

Voorkomen is natuurlijk wel altijd beter dan genezen. Mocht de dennenprocessierups inderdaad hierheen komen, dan is het belangrijk om dezelfde voorzorgsmaatregelen te treffen als bij de eikenprocessierups. 

Tips bij klachten door dennenprocessierups

Als je in aanraking bent gekomen met de brandharen van de dennenprocessierups, dan heb je waarschijnlijk iets aan dezelfde tips als bij de eikenprocessierups:

  • Een (warme) douche nemen.
  • De brandharen uit je kleding wassen.
  • Je huid strippen met plakband of kledingroller.
  • De huid of ogen spoelen met lauw water.
  • Niet krabben of wrijven, maar smeren met een zalf of crème met menthol, aloë vera of calendula.
  • Hooikoortspillen (antihistaminica) kunnen ook werken tegen de jeuk.

De klachten gaan meestal binnen enkele dagen tot twee weken weg. Mocht dit niet het geval zijn, maak dan een afspraak met je huisarts. Neem direct contact op met je huisarts als je klachten van benauwdheid of dikke lippen hebt, dan heb je mogelijk een allergische reactie.

Bron 
  • EénVandaag