Zonneallergie de baas

Langzaam wennen aan de zon

Getty Images

De zon is een onmisbare bron van energie en heeft veel invloed op de mens. Het helpt het lichaam vitamine D aanmaken, stimuleert de stofwisseling en geeft je een goed humeur. Helaas zitten er ook schaduwkanten aan de zon. Zonneallergie is één van de vervelende neveneffecten, waarmee je te maken kunt krijgen.

Zonneallergie is in het kort gezegd een overgevoeligheid voor zonlicht. De officiële naam is Polymorfe Lichteruptie (PLME). Een normale reactie op zonlicht is dat de huid langzaam pigment vormt en zo een mooi bruin kleurtje achterlaat. Maar bij PLME is er een overgevoeligheid van de huid en bij blootstelling aan zonlicht kan de huid daar fel op reageren.[ITEMADVERTORIAL]

Bultjes op de huid

De huid kan al binnen enkele minuten rood kleuren en er ontstaan witte blaasjes of bultjes. Maar het kan ook enkele dagen duren voor je er last van krijgt. De bultjes kunnen erg jeuken. Zonneallergie is vervelend, maar niet ernstig. De een heeft er meer last van dan de ander. Soms treedt het op in combinatie met bepaalde medicijnen of huidcrèmes. Je hoeft er ook niet elke zomer last van te hebben.

UV-straling

PLME ontstaat bij te veel blootstelling aan UV-A-straling. Een klein deel van alle zonnestralen is ultraviolette straling (UV-straling). UV-B-straling is het soort licht waar je van verbrandt. Insmeren met zonnebrand helpt vaak dus ook niet tegen zonneallergie. De meeste middelen houden alleen UV-B-stralen tegen. Zonneallergie komt het meest voor bij jonge vrouwen. Vooral aan het einde van de lente of het begin van de zomer. Als het een tijdje zonnig en warm is geweest, komt het bijna niet meer voor.

Voorkom zonneallergie

Je kunt je insmeren met een speciale zonnebrandcrème die ook UV-A-straling tegenhoudt. Vermijd felle zon en draag beschermende kleding en een petje. Vaak kun je blaasjes voorkomen door de blootstelling aan de zon langzaam op te bouwen. De eerste dag een kwartier in de zon, de tweede een half uur, de derde dag drie kwartier en de vierde dag een uur. Wanneer de huid aan de zon gewend is, kun je langer in de zon. Smeer je altijd in met antizonnebrand en probeer in ieder geval zonnebaden tussen 12.00-15.00 uur te vermijden, zeker wanneer je in een zuidelijk land verblijft. Voor mensen die vaak last hebben van zonneallergie kan gewenning via speciale lampen of een zonnebankkuurtje helpen.

Als je eenmaal blaasjes hebt, hoef je daar niets aan te doen. Zonneallergie gaat vanzelf over. Heb je er erg veel last van, dan kun je de huid koelen met natte doeken. Er zijn ook medicijnen die verlichting geven bij zonneallergie. Neem hiervoor contact op met je huisarts.

Auteur