Grote maaltijd zien voorkomt honger

Getty Images

BAARN - De herinnering aan een grote maaltijd zorgt er een paar uur later voor dat je minder trek hebt. Zelfs als je die maaltijd niet eens echt opgegeten hebt. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Bristol.

Vrijwilligers kregen als lunch een kleine of grote portie soep te zien, die ze vervolgens mochten opeten. Wat de proefpersonen niet wisten, was dat de onderzoekers de hoeveelheid soep in de kommen manipuleerden. Met een onzichtbaar pompje haalden de onderzoekers wat soep uit de kommen of voegden ze juist wat toe.

​Minder honger
Direct na de lunch en twee à drie uur later gaven de proefpersonen aan hoe hongerig ze zich voelden. Vlak na het eten kwam hun hongergevoel overeen met de hoeveelheid soep die ze gegeten hadden.

Een paar uur later bleken de mensen die een grote portie gezien hadden een stuk minder trek te hebben dan de proefpersonen die een kleine portie hadden bekeken, ongeacht de werkelijke hoeveelheid geconsumeerde soep. Een dag later dachten zelfs nog meer proefpersonen dat ze vol zaten van de soep omdat ze een grote portie hadden gezien.

​Geheugen
Volgens de onderzoekers laten deze resultaten zien dat geheugenprocessen bijdragen aan het gevoel van verzadiging na een maaltijd. "Deze studie is spannend omdat deze laat zien dat waarneming een rol speelt in het beheersen van het hongergevoel. Je trek wordt niet alleen bepaald door de fysieke grootte van de maaltijd", zegt Jeffrey Brunstorm.

De resultaten verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

Bron 
  • Medical Xpress