In balans met punten

Hoe werkt Weight Watchers?

Getty Images

Weight Watchers heeft de voorbije decennia heel wat dieethypes en -goeroes overleefd. En terecht. Het oude puntensysteem is inmiddels verlaten, maar ook met de nieuwe puntenmethode is het goed afslanken.

Een bijeenkomst met een centrale weegschaal waar je publiekelijk op moet gaan staan en je vervolgens uitgejouwd wordt als je bent aangekomen in plaats van afgevallen... dat soort oubollige beelden blijft Weight Watchers tot op de dag van vandaag achtervolgen, ook al houden ze allang geen steek meer. Tijdens de groepssessies staat de weegschaal discreet in een hoekje en blijft het gewicht van de deelnemers een privéaangelegenheid die alleen met de coach besproken wordt. De organisatie, opgericht in 1963, voert al jaren campagne om van haar ouderwetse imago af te komen en lanceerde als opvolger van het puntendieet een vernieuwd, wetenschappelijk gefundeerd voedingsplan.

Sparen om te schransen

Het klassieke dieet van Weight Watchers gaat uit van een puntensysteem. Aan honderden voedingsmiddelen werden punten toegekend. Hoeveel punten een voedingsmiddel kreeg, hing vroeger af van de hoeveelheid calorieën die het bevatte. De deelnemers moeten zich houden aan een maximaal aantal punten per dag, dat aan de hand van gewicht, leeftijd, lengte en geslacht wordt vastgesteld. Het dieet is heel flexibel: bijna alles mag, zolang je je maar aan je puntenbudget houdt. Zo kun je een pond tot een kilogram afvallen.

Die flexibiliteit is een belangrijk pluspunt: lekkernijen zijn niet verboden bij Weight Watchers. Wie wil, kan punten sparen om zich vervolgens te buiten te gaan aan ongezonde producten. Maar dat raadt Weight Watchers zelf ten zeerste af. Want op die manier riskeer je tekorten aan bepaalde voedingsstoffen.

Bijeenkomsten

De organisatie heeft het belang van evenwichtige voeding ook altijd benadrukt in haar groepssessies, maar die bijeenkomsten zijn vrijblijvend: je hóeft er niet naar toe te gaan. Niet iedereen doet dat ook. Want je kunt de richtlijnen van Weight Watchers perfect thuis volgen, eventueel met online ondersteuning. Toch zijn de bijeenkomsten met lotgenoten onder begeleiding van een coach een van de belangrijkste troeven van Weight Watchers. Leden worden er voortdurend geïnformeerd over het belang van een evenwichtig eetpatroon, en dat bevordert hun motivatie. Mensen die samen afslanken, houden het dieet ook makkelijker vol en halen dus een beter resultaat, zo is de ervaring.

Dat informatie, educatie en aanmoediging helpen bij het afslanken, wordt bevestigd door wetenschappelijk onderzoek waarin Weight Watchers vergeleken werd met andere bekende diëten, waaronder Atkins, Slim Fast en Ornish. Uit die studies blijkt dat alle diëten in zes maanden leiden tot ongeveer hetzelfde gewichtsverlies, zolang je maar gemotiveerd blijft. En daarin zit nu net de crux: die motivatie blijft gemakkelijker overeind, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek, wanneer je in een groep afslankt.

Hoe dat komt? Mensen zijn vaak te streng voor zichzelf. Ze starten heel gemotiveerd met een dieet en veranderen hun eetpatroon te drastisch. Ze willen snel resultaat zien. Dat werkt op de korte termijn, maar deze mensen haken ook sneller af. Om meer kans van slagen te hebben, is het beter om je levensstijl heel geleidelijk te veranderen, onder begeleiding en samen met anderen. Juist wie veel wil afvallen, zou de lat niet te hoog moeten leggen. In het eerste jaar 10 procent van je gewicht verliezen, is meer dan voldoende. Voor je gezondheid is het ook veel beter om je lichaamsgewicht langzaam te laten afnemen.

Nieuw: ProPoints

Hoe succesvol het klassieke puntendieet van Weight Watchers ook was, de organisatie gooide het toch over boord. Ten gunste van ProPoints, een nieuw concept waarbij niet langer calorieën worden geteld om tot punten te komen. Aan voedingsmiddelen wordt nu een waarde toegekend die berekend wordt aan de hand van de hoeveelheid eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels.

Van vezels en in mindere mate van eiwitten is aangetoond dat ze een langduriger verzadigingsgevoel geven, waardoor ze de honger langer onder controle houden en het afslanken makkelijker wordt. Daarom krijgen voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels en eiwitten minder punten toegekend. Twee stuks fruit houden dankzij de vezels de honger langer tegen dan één smoothie. En een stuk vlees geeft langer een verzadigd gevoel dan een stuk groentetaart. Het aandeel eiwitten mag niet meer zijn dan 15 tot 20 procent van de totale dagelijkse calorie-inname, anders loop je het risico de nieren over te belasten. Naast eiwitten eet je met Weight Watchers dus ook veel vezelrijke groenten en fruit.

Bewegen? Extra punten!

Verder is Weight Watchers trouw gebleven aan zijn globale aanpak, die gebaseerd is op vier pijlers: gezonde voeding, groepssteun, aangepast eetgedrag en lichaamsbeweging. Er wordt gehamerd op vijf porties groenten en fruit per dag, veel water drinken, liever plantaardige vetten eten dan dierlijke, en voldoende bewegen.

Voor fysieke activiteiten krijg je punten, de zogenaamde Active ProPoints, die je aan je puntenbudget mag toevoegen. Een hoger puntenbudget betekent dat je wat meer kunt eten en drinken. Ook kun je ervoor kiezen de actieve punten niet te gebruiken: dan val je sneller af. Naast het dagtotaal aan punten, krijg je nog wekelijks een aantal punten dat je vrij mag gebruiken, voor een onverwacht etentje of een onweerstaanbare snack bijvoorbeeld. En ook deze punten hóef je niet op te souperen.

Zo val je met Weight Watchers geleidelijk af, zonder honger te hoeven lijden. Je moet wel bij iedere hap of slok je punten tellen. Maar het bijhouden van wat je dagelijks consumeert, zorgt er ook voor dat je bewust bezig blijft met wat je eet. En dat alleen al bevordert gewichtsverlies.

De effectiviteit van een dieet is van veel factoren afhankelijk. Snel veel gewicht verliezen is nooit verstandig, vermijd daarom de zogenaamde crashdiëten. Wie weer vervalt in zijn of haar oude voedingspatroon, krijgt de verloren kilo's er snel weer bij. Mensen met ernstig overgewicht (bmi > 30) kunnen beter een diëtist raadplegen voor een dieet op maat, dan zelfstandig een dieet volgen.
 

Bron 
  • Plus Magazine