Livewell Dieet helpt bij verduurzamen eetgewoonten

Gezond eten voor een gezonde planeet

Getty Images

Als je bij het kopen en koken van eten rekening houdt met het milieu, eet je ook gezonder. Dat komt niet omdat biologisch eten meer gezonde stoffen oplevert, maar wel omdat je bewust kiest voor veel groente en fruit.

Het Wereld Natuur Fonds in Groot-Brittannië heeft het Livewell dieet geïntroduceerd. Als je dit dieet volgt, belast je het milieu minder, je eet gezonder en blijft gemakkelijker op gewicht. Je eet veel groente en fruit, weinig tot geen vlees en duurzame (vette) vis.

Ook in Nederland benadrukken organisaties als het Voedingscentrum en Milieucentraal dat ‘groen’ en gezond heel goed samen gaan. Dit kan zelfs ook in je portemonnee schelen. Dat klinkt allemaal mooi, maar hoe doe je het?

Minder dierlijke eiwitten

Duurzaam en gezond eten betekent vooral: minder vaak kiezen voor vlees. Veeteelt zorgt voor veel CO2-uitstoot, onder andere door de mest van koeien en varkens. Daarnaast is er veel landbouwgrond nodig om veevoer te produceren, denk aan soja. Dieren ‘concurreren’ daarmee met mensen. In ontwikkelingslanden zijn voedseltekorten door een gebrek aan landbouwgrond een immens probleem. Voor je gezondheid is het ook slim om minder dierlijke producten te kiezen. De belangrijke vitamines en mineralen zitten ook in vleesvervangers, zoals peulvruchten, tofu of kant-en-klare vegaburgers en dergelijke. Deze leveren vaak minder calorieën en minder verzadigd vet dan vlees. Wie niet (te vaak) aan de vleesvervangers wil, kan ook kiezen voor biologisch vlees in kleinere porties.

Veel groente en fruit, op het juiste moment

Bij een duurzaam, gezond dieet is groente en fruit de basis. Je eet voornamelijk groente en fruit uit de volle grond, dus niet geteeld in een verwarmde kas. Je kiest voor producten uit de buurt of voor soorten die met weinig milieubelasting zijn vervoerd. Milieucentraal heeft een groente- en fruitkalender gemaakt waarbij je precies ziet welke soorten op welk moment het beste zijn. Dat je met veel groente en fruit ook je lijf een plezier doet, is bekend. Ze leveren veel vezels, vitamines en mineralen en weinig calorieën. Bovendien verzadigen ze goed. Als je ze vervolgens ook mileubewust kookt - niet te veel water en niet te lang - dan blijven bovendien de vitamines en mineralen goed bewaard.

Kraanwater drinken

Veel mensen denken bij een milieuvriendelijk dieet vooral aan wat je eet, maar met drankjes kun je ook een flinke slag slaan. Kraanwater levert de laagste milieubelasting op van alle drankjes en levert nul calorieën. Voor de productie van een flesje cola (halve liter) is bijvoorbeeld 36 liter schoon drinkwater nodig. En: een kwart liter olie voor het plastic. Bovendien levert het 210 kilocalorieën. 

Niet te veel kopen

Volgens de meeste wetenschappers zijn biologische producten niet automatisch gezonder. Wat wel bewezen is: als je koopt met aandacht, eet je minder snel te veel. Je gooit dan ook minder weg. Dat scheelt de mileubelasting van de productie en het transport en het afval van verpakkingen. Zelf bespaar je geld en calorieën. Bewust inkopen zorgt er ook voor dat je eten niet te lang in de voorraadkast blijft liggen. Bij sommige producten kan daardoor de voedingswaarde achteruit gaan, denk aan aardappelen. En als je toch bewust bezig bent, kun je vervolgens ook met aandacht koken en eten. Je eet dan minder snel te veel en dat is natuurlijk ook goed voor je lijf.

Hulpmiddelen

Auteur