Skeeleren: een goede work-out voor je hele lichaam

Skates, technieken en bescherming

vrouw aan het skeeleren
Getty Images

Skeeleren is leuk om met lekker weer te doen in een parkje of over straat. Bovendien is het ook nog eens heel goed voor je conditie en versterkt het je been- en bilspieren. Wat is het verschil tussen skeeleren en inline skaten? Hoe rem je en wat doe je aan? Alles over deze toffe work-out.

Skeeleren kun je op verschillende soorten 'schoenen-op-wieltjes' doen. Voor verschillende doeleinden worden dan ook verschillende types skates gebruikt.

Skeeleren als fitness

Skeeleren draait om lange afstanden en snelheid maken. Inline skates zijn wendbaarder en dus beter geschikt voor kunstjes, fitness en recreatie. Rolschaatsen lijkt makkelijker qua balanceren, maar ze zijn een stuk lastiger op oneven stoepjes. Rolschaatsen zijn wel geschikt voor disco- en kunstvormen.

Skeeleren is een uitstekende manier om aan je conditie te werken. Het kan heel intensief zijn: je legt al snel lange afstanden af in een pittig tempo. Inline skaten is een leuke manier om gewicht te verliezen en je spieren te versterken.

Zowel skeeleren als inline skaten is erg goed voor je uithoudingsvermogen. Twee keer per week een uurtje is een uitstekende training. Je oefent vooral je bovenbenen en bilspieren. Maar om balans te houden, zijn je buik- en rugspieren ook van groot belang. Alle ingrediënten voor een strak lichaam dus. Maar waar begin je?

Leren stoppen en vallen

Remmen is waarschijnlijk een van de belangrijkste dingen die je moet leren. Zodra je beter je snelheid kan controleren, zal je veel zelfverzekerder op je wieltjes staan. Het is dan ook een goed idee om hiervoor een paar lessen te nemen.

Een goede beginnersles zal de volgende technieken aankaarten:

  • basishouding
  • balansoefeningen
  • valtechnieken
  • remmen
  • bochten nemen
  • afzet 
  • verkeersregels

Wat doe je aan met skeeleren?

Hoe goed je ook leert vallen, bescherming blijft een noodzaak. Een helm, alsmede pols-, elleboog- en kniebeschermers zijn vereist. Als je al die beschermers gênant of stom vindt, kun je ze ook onder loszittende kleding dragen.

Neem een mobieltje mee om te bellen als het nodig is. Vooral bij lange ritten is het verstandig om water mee te nemen. Pleisters en fietslampjes kunnen ook verdienstelijk zijn. Met een zonnebril en muziek in je oren ben je helemaal klaar, alleen nog goede schoenen.

Welke skeelers?

Skeelers hadden vroeger vijf wieltjes, maar nu hebben ze vaak vier grote wielen (100 mm). Inline skates hebben altijd vier wielen. Er zijn speciale inline skates voor agressieve kunstjes, kunstrijden, hockey of fitness/recreatie.

Tenzij je zeker weet dat je een bepaalde richting op wilt, kun je het beste voor de fitnessvariant kiezen. Deze hebben vier wielen met een diameter van ongeveer 80 mm. Ze zijn een gulden middenweg, waarop je het goed kunt leren.

Let bij aanschaf goed op hoe ze zitten. Als ze niet comfortabel zijn, gaan ze bij langere tochten flink pijn doen. Ga bij het passen in de goede houding staan, met de knieën licht gebogen. Koop de schoenen liever iets te groot dan iets te klein, omdat je voeten door de inspanning soms nog wat opzwellen.

Welke regels voor skaters?

In Nederland gelden voor alle soorten skaters dezelfde regels als voor voetgangers. Dit betekent dat je op de stoep hoort te skeeleren. Pas als er geen stoep is, mag je op het fietspad. Blijf rechts rijden, tenzij je iemand (links) inhaalt.

Bij schemer kun je losse fietslampjes gebruiken om beter zichtbaar te zijn. Maar het is niet verstandig om te skeeleren als het donker is, omdat je het wegdek dan niet meer goed ziet.

Op welk wegdek kun je skeeleren?

Geasfalteerde paden zijn het beste, vanwege het gladde oppervlak. Probleem is alleen dat deze vaak voor fietsers zijn bedoeld. Zoek dus van tevoren goed uit waar je mag skeeleren en wat goede paden zijn. In het begin kun je het beste op een lege parkeerplaats oefenen.

Blijf bij het skeeleren vooruit kijken en kijk uit voor gaten, oneven stoepjes en stenen. Rijd ook nooit door water, olie, modder of zand. In trambanen en andere spleten kun je gevaarlijk vast komen te zitten.

Overigens worden er vaak groepsritten georganiseerd die naast een goed wegdek ook gezelligheid garanderen.

Auteur