Heeft sporten op oudere leeftijd zin?

Getty Images

Ik ben een man van 69 en ben nog goed gezond. Nu hoor ik overal dat ik zou moeten gaan sporten. Dit deed ik vroeger wel, ik voetbalde altijd graag, maar die club bestaat niet meer. Ik zou wel een nieuwe sport kunnen gaan zoeken, maar ik vraag me af of dat nog wel zin heeft? Ik word toch nooit meer zo fit als vroeger?

J. Drager

Frank Mulder, fysiotherapeut

Ouderdom komt niet altijd met gebreken: 15 procent van de 75-plussers is goed gezond. Als goed gezond worden personen beschouwd die hun eigen gezondheid als 'goed' of 'zeer goed' omschrijven, die geen medicijnen gebruiken die door een arts zijn voorgeschreven en die niet lijden aan een chronische ziekte. Blijkbaar hoor je bij een meerderheid van de ouderen die zich gezond voelt en geen ernstige chronische aandoeningen heeft. Of een ziekte heeft die dankzij de behandeling weinig last geeft. Dat wil je natuurlijk zo houden. Uit onderzoek blijkt dat vooral sociale contacten en beweging bijdragen aan een goede gezondheid.
 
Het is dus op elke leeftijd goed om te bewegen. Bijna de helft van de 55-plussers doet aan sport. Sporters hebben een kleinere kans op lichamelijke beperkingen dan niet-sporters. Het is niet zo gek dat je, als je ouder wordt, minder of minder intensief gaat sporten. Maar dat wil niet zeggen dat het geen zin heeft. Senioren zouden 5 tot 7 dagen per week minimaal 30 minuten matig intensieve lichamelijke inspanning moeten verrichten om een positief effect op hun gezondheid te bewerkstelligen. Je hoeft dus niet per se te gaan voetballen of sporten, maar je kunt ook fietsen, lopen, klussen of tuinieren.
 
Bewegen voorkomt dat je ziek wordt. En als je dan toch een aandoening krijgt, heeft het een positief effect op het beloop. Een andere goede bijkomstigheid is dat een betere lichamelijke gezondheid zorgt voor een vermindering van psychische problemen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.