Hoelahoepen: work-out voor een slanke lijn

Hoe veilig is hoelahoepen?

hoepelen
Getty Images

Hoelahoepen is al lang niet meer voor kinderen. Steeds meer volwassenen doen het. Het is dan ook een leuke en effectieve work-out, waarbij zowel aërobe als krachttrainingsroutines worden gecombineerd. Maar hoeveel kilocalorieën verbrand je er eigenlijk mee? En is hoepelen wel goed voor je organen?

Hoepelen is niet nieuw. Al in het oude Egypte speelden kinderen met hoepels gemaakt van gedroogde wijnranken. De sport dankt haar naam aan Britse zeelieden die aan het begin van de 19e eeuw Hawaï bezochten en een gelijkenis zagen tussen hula-dansen en hoelahoepen.

Calorieën verbranden

Wel relatief nieuw is het hoepelen als work-out. Met een uur hoelahoepen verbrand je tot wel 400 kilocalorieën; afhankelijk van de zwaarte van je hoepel en hoe fanatiek je bent. En er zijn meer positieve gevolgen:

Positieve effecten van hoepelen

  • Versterking van buik-, rug-, been-, en bilspieren.
  • Gericht afvallen door energieverbranding.
  • Je tailleomvang neemt af.
  • Je rompstabiliteit verbetert.
  • Je conditie verbetert.
  • Je rug en heupen worden soepeler.
  • Het bevordert de motoriek.
  • Het is goed voor de doorbloeding.
  • Het bevordert de spijsvertering.

Welke hoepel kies je?

Hoepels zijn er in vele maten, soorten en gewichten. Voor welke hoepel je kiest, is afhankelijk van je gewicht, lengte en omvang. Als je de hoepel vóór je op de grond plaatst, moet de hoepel qua hoogte tussen de taille en de borst komen. De omvang is afhankelijk van je tailleomvang. Hoe groter die is; hoe groter de diameter van de hoepel moet zijn. Een grote diameter zorgt voor een langzamere, constante beweging. Maar hoe kleiner de hoepel; hoe meer voordeel je uit je training haalt. Hoe zwaarder de hoepel, hoe langzamer deze draait en hoe makkelijker het is om hem te controleren.

Fitnesshoepels

Hoepels uit de speelgoedzaak zijn meestal tussen de 71 en 91 centimeter in de diameter en wegen zo’n 250 gram. Deze hoepels zijn te licht en klein om een goede work-out mee te doen. Ook de zogenoemde danshoepels zijn te licht.

Hoepels voor een intensieve work-out zijn groter en zwaarder. Deze fitnesshoepels of fitnesshoops variëren in dikte en diameter, wat samenhangt met het gewicht. Kleine hoepels voor de jeugd of gevorderde volwassenen zijn over het algemeen 91 tot 98 centimeter in diameter. Medium hoepels zijn ongeveer 99 tot 106 centimeter in diameter. Grote hoepels zijn 108+ centimeter. Hoepels zijn verkrijgbaar met een gewicht tussen de 0.9 en 3 kilogram. Soms kunnen ze met water of zand worden gevuld voor extra gewicht. Ze worden overigens ook wel eens weighthoops of gewichthoepels genoemd.

Massagehoepels

Er zijn ook hoepels ontworpen om drukpunten te masseren op de rug en de buik. Deze hoepels hebben bobbeltjes aan de binnenkant van de hoepel die zorgen voor een massage van de buik en rug, wat goed is voor de afvoer van afvalstoffen, de bloeddoorstroming en de zuurstoftoevoer.  

De juiste hoepelbeweging

De basis, waarmee je je kniegewrichten bovendien zo min mogelijk belast, is de volgende: plaats je voeten op heupwijdte van elkaar en zet een van je voeten voor de andere. Ga rechtop staan en zak lichtjes door je knieën zodat je lichaam stabiel, evenwichtig en ontspannen aanvoelt. Zet de hoepel tegen je rug en geeft hem een duwtje. Tijdens het hoelahoepen maak je ritmische, schommelende bewegingen naar voren en naar achteren, terwijl je je gewicht van de ene naar de andere voet verplaatst. Span je buikspieren aan en ‘duw’ tegen de stoten van de fitnesshoepel met je buik.

Het kan even tijd vergen om deze beweging onder de knie te krijgen, maar deze techniek is effectiever dan het draaien van de heupen. Vergeet niet af en toe van richting te wisselen. Dat kan moeilijk zijn, maar met hoepelen bouw je al snel sterke buikspieren op. Als je niet beide kanten ophoepelt, wordt één kant van het lichaam snel steviger en slanker dan de andere kant. Het is te verwachten dat de hoepel de eerste paar pogingen op de grond valt, tot je aan de beweging gewend raakt. Raap de hoepel gewoon op en blijf het proberen.

Langzaam opbouwen

Bij hoepelen is het belangrijk om rustig op te bouwen. De verzwaarde hoepels geven in het begin vaak pijn, blauwe plekken en soms zelfs flinke bloeduitstortingen rond de heupen en taille. Begin je hoepelregime daarom met sessies van 2-3 minuten per dag. Hierdoor kan je lichaam core-spieren opbouwen zonder ongemak te veroorzaken. Als je merkt dat er blauwe plekken ontstaan, wacht dan een paar dagen en begin geleidelijk weer. In de tweede week kun je het hoepelen opbouwen naar  5 tot 10 minuten per keer. Wil je afvallen door hoepelen? Probeer dan langzaam op te bouwen naar tenminste drie keer per week 30 minuten hoepelen (bijvoorbeeld elke 5 dagen 5 minuten langer hoepelen).

Hoepelriem

Ben je bang voor blauwe plekken of er gewoon erg gevoelig voor? Er is een zogenoemde hoepelriem of hoepelband ontwikkeld om ze tegen te gaan. Deze elastieken riem geeft de heupen en taille bescherming tegen blauwe plekken en bloeduitstortingen en zorgt ervoor dat je lichaam sneller aan de hoepel went. Er wordt gezegd dat zo’n hoepelriem het afvallen nog eens extra stimuleert door de opgebouwde hitte rond de heupen, maar dit is niet bewezen.

Is hoelahoepen veilig?

Sommige mensen vinden het hoepelen pijnlijk en vragen zich daarom af of het wel goed is voor de nieren en andere inwendige organen. De nieren zitten echter diep in de buik en worden beschermd door de wervelkolom, ribbenkast en de (buik)spieren. De kans op nierschade of schade aan andere organen door hoepelen is vrijwel nihil. De eerder genoemde blauwe plekken kunnen echter wel voor het nodige ongemak zorgen.

Wanneer niet hoepelen?

Alhoewel er geen negatieve gevolgen van hoepelen bekend zijn, wordt het bij zwangerschap afgeraden. Medici suggereren bovendien dat vrouwen beter niet kunnen hoepelen gedurende ten minste drie maanden na de bevalling en ten minste zes maanden na een keizersnede.

Bloedstoornissen of bepaalde ziekten

Hoepelen wordt daarnaast afgeraden voor mensen die bloedstoornissen hebben (bijvoorbeeld hemofilie of sikkelcelziekte), bloedverdunners gebruiken, of andere medische aandoeningen hebben die kunnen leiden tot frequente kneuzingen.

Auteur 
Bron 
  • Journal of American Medical Association
  • WebMD
  • Hoelahoepwinkel
  • Sportbay