Sporten in de winter? Ja, graag!

7 keer een beetje extra motivatie

Getty Images

Als het buiten koud is en binnen lekker warm, kost het wat meer moeite om je sportroutine vast te houden. Niet zo gek, maar wel zonde. Er is namelijk geen beter moment om aan je lichamelijke vorm te werken dan in de herfst en winter. Nog niet helemaal overtuigd? Na deze zeven redenen ben je dat vast wel.

1. Een zomerlichaam bereid je voor in de winter

Hartje winter is je bikini of zwembroek misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar toch kan het een goede motivatie zijn. Wacht dit jaar nu eens niet tot een paar weken van te voren. Je kunt je zelf namelijk heel wat stress besparen door je lijf in de winter niet te laten ‘verslonzen’. Op die manier pluk je in de zomer de vruchten van je inspanningen en heb je dan geen heftig dieet nodig.

2. Geef je immuunsysteem een boost

Hoe fitter je bent, des te kleiner de kans op een griepje of verkoudheid. Blijf dus in beweging! Bij voorkeur een half uur tot uur per dag. Buiten sporten in de winter lijkt je weerstand zelfs nog een extra duwtje in de rug te geven. Let er wel op dat je niet te hard traint, zeker bij verkoudheid of griep, dat kan namelijk het tegenovergestelde effect hebben.

3. Verdien die winterkost

Gezond eten is in de zomer vaak makkelijker dan in de winter. Bij hoge temperaturen heb je vooral behoefte aan salades en fruit, terwijl in de winter het verlangen naar zwaardere gerechten groter is. Stamppot en stevige soepen bijvoorbeeld. Heerlijk natuurlijk, maar ook behoorlijk rijk aan calorieën. Bedenk het zo: na een flinke sportsessie heb je nog meer trek in dat lekkers en dan heb je het ook meer dan verdiend.

4. Ideale omstandigheden

Fanatieke hardlopers trainen graag op een regenachtige dag, want dan zit er meer zuurstof in de lucht. Ook bij lage temperaturen is sporten vaak prettiger. En dat is niet alleen maar omdat je iets minder snel rood aangelopen bent - hoewel de productie van zweet natuurlijk wel energie kost - maar je krijgt ook meer zuurstof binnen per ademhaling.

Alleen als het echt heel koud is, dan zal je energie moeten spenderen aan het voorverwarmen van de lucht. Dan gaat dit voordeel dus niet op. Bij flinke kou moet je lichaam daarbij harder werken om op temperatuur te blijven. Dit kost energie. Voordeel is wel dat je extra calorieën verbrandt.

5. Pep jezelf op

Op donkere dagen heb je vaak minder energie en een lusteloos gevoel. Probeer je echter tegen deze gevoelens in te zetten en verwissel de bank en een ongezonde snelle maaltijd voor een work-out en een voedzaam bord eten. Je zult je daardoor echt beter gaan voelen. Onder andere door het ‘gelukshormoon’ endorfine dat vrijkomt tijdens het sporten. Daarbij zijn er aanwijzingen dat een work-out in de kou meer energie geeft dan eentje in de zon.

6. Blijf lekker warm

Hoe koud het buiten ook is, als je gaat bewegen warm je vanzelf weer op. Stilzitten op een koude dag is dus eigenlijk helemaal niet zo’n goed idee. In het begin is buiten sporten misschien wel een beetje afzien, maar eenmaal onderweg en vooral na afloop thuis zul je lekker opgewarmd en rozig zijn.

7. Pak je ontspanning

Natuurlijk kun je op de bank, in bad of in bed ook ontspannen, maar voor veel mensen is sporten de ultieme manier om hun hoofd leeg te maken. De drukke wintermaanden kunnen nog wel eens inspannend zijn en gepaard gaan met stress. Een klein beetje extra ontspanning kan dan helemaal geen kwaad. Vooral duursporten zijn geschikt, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor yoga, pilates of tai chi. Bijkomend voordeel van ontspannen door inspannen is vaak dat je ’s nachts goed kunt slapen.