Hoe doorbreek ik mijn blokkade?

Getty Images

Ik stel veel dingen uit en van uitstel komt ook vaak afstel. Dit zit me daarna vaak dwars. Ik begin vol enthousiasme ergens aan, maar op een gegeven moment gaat de rem er op, het lijkt alsof ik niet meer durf.
De berg met 'werk' wordt steeds groter en dan is het steeds moeilijk om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Ik weet niet eens meer waar en hoe ik moet beginnen; (prioriteiten)lijstjes helpen hierbij niet. Ik blokkeer enorm. Hoe kan ik dit doorbreken?

Shirley

Ineke van Gent, psycholoog

Ik kan me voorstellen dat dit lastig is voor je. Je begint ergens enthousiast aan, je krijgt goede reacties als je het doet en voelt je vol energie als je het gedaan hebt. En toch blokkeer je.

Stel jezelf de volgende vragen: wat levert het je op om te blokkeren? Wat is hierbij je ogenschijnlijke 'voordeel'? Je geeft aan dat het vooral angst is wat je belemmert. Wat hoef je door die angst niet te doen? Kortom waar ben je werkelijk bang voor?

Het is van belang dat je weet wat er 'achter' je blokkade of weerstand zit. Zodra je dat in de gaten hebt, kun je verder werken aan de oplossing. Vind je het lastig om dit zelf op te pakken, dan is het wellicht goed om dit te doen in overleg met een therapeut/psycholoog.

Er zijn verschillende mogelijkheden. Zo kun je door inzicht en gedragstherapie stappen zetten om je gedragspatroon te doorbreken. Andere mogelijkheden zijn EFT (Emotional Freedom Technique) of EMDR (Eye Movement Desentisation Reprocessing). Beide methoden zijn er om de lading van de angst af te halen, zodat je niet meer bevriest en een standbeeld wordt, maar weer vrij bent om te doen wat je graag wilt doen.

Ga eens op zoek wat de mogelijkheden zijn in jouw omgeving en wat/wie je aanspreekt. Voor meer gericht advies zou je ook contact op kunnen nemen met de huisarts. Via de praktijkondersteuner kun je goed op weg worden geholpen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Ineke van Gent is psycholoog. Dagelijks ziet zij mensen in haar praktijk die worstelen met verschillende vragen uiteenlopend van burnout/depressie en spanningsklachten tot eet- of verslavingsproblemen. Ook komen er mensen die last hebben van onzekerheid/angsten en moeite hebben met het maken van keuzes.