Wat te doen tegen telefoonangst?

Getty Images

Als ik voor mijn werk een telefoongesprek moet voeren met een onbekend persoon ben ik altijd wat nerveus. Soms is het zo erg dat ik er buikpijn van krijg en me echt niet goed voel. Wat kan ik doen om beter met deze angst om te gaan?

Marc

Ineke van Gent, psycholoog

Angst is (zoals alle emoties) een emotie die ervaren mag worden zonder dat deze de overhand krijgt en je gaat blokkeren. Een manier om hiermee te oefenen is om even rustig te zitten en te ervaren hoe de angst 'fysiek voelt'. Het gaat erom dat je de emotie (angst in dit geval) vertaalt in een fysieke sensatie en deze als het ware waarneemt en beschrijft zonder hier conclusies aan te verbinden.

Een voorbeeld van zo’n beschrijving is een druk in je keel. Je voelt een druk van binnen naar buiten. Niet constant. Soms wat weer en soms wat minder.

Wanneer je de sensaties gelokaliseerd heb, mag je er even bij stilstaan om vervolgens verder in je lijf te voelen wat er nog meer gebeurd. Met stilstaan bedoel ik waarnemen en voelen, zonder er iets meer te doen. Ook weer zonder oordeel of conclusie. Probeer dit maar eens, een paar minuten.

Na deze oefening mag je weer opnieuw kijken hoe je je voelt. Misschien is de angst gezakt en heb je meer ruimte voor andere gevoelens en positieve gedachten! Wanneer deze oefening niet voldoende is, raad ik je aan hulp te zoeken om verder te kijken naar manieren om hiermee om te gaan. Een psycholoog kan je hierbij helpen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Ineke van Gent is psycholoog. Dagelijks ziet zij mensen in haar praktijk die worstelen met verschillende vragen uiteenlopend van burnout/depressie en spanningsklachten tot eet- of verslavingsproblemen. Ook komen er mensen die last hebben van onzekerheid/angsten en moeite hebben met het maken van keuzes.