Testosteron kan sociaal-angstigen helpen

Getty Images

Testosteron zorgt ervoor dat mensen met een sociale angststoornis minder de blik van een ander vermijden. Dit blijkt uit onderzoek van gedragswetenschappers van de Radboud Universiteit en de Universiteit Leiden.

Uit eerder onderzoek onder gezonde mensen bleek al dat testosteron toenadering tot anderen bevordert. Ook bleek dat juist sociaal-angstige mensen minder testosteron hebben dan gezonde mensen en dat zij juist veel last hebben van sociale vermijding.

"Testosteron heeft een angstremmende werking en bevordert toenadering in sociale situaties. Nu wilden we kijken hoe dat bij sociaal angstige mensen werkt", aldus gedragswetenschapper Dorien Enter.

Oogcontact zoeken

Enter onderzocht 19 vrouwen met een sociale angststoornis en een even grote controlegroep. De ene dag van het onderzoek kregen ze testosteron, op de andere een placebo, zonder dat onderzoeker of proefpersoon wisten welke conditie gold. Enter keek of de proefpersonen oogcontact vermeden - typisch gedrag voor mensen met sociale angst - van boze, blije en neutrale gezichten op een computerscherm. Met eyetracking werd hun blik gevolgd.

Wat bleek? De proefpersonen met sociale angst die testosteron hadden gekregen, vermeden minder vaak oogcontact dan in de placeboconditie.

Medicijn voor angst

Zijn testosteronsupplementen de toekomst voor sociaal-angstigen? "Nee", zegt Enter beslist. "Testosteron op de lange termijn slikken is niet gezond. Wat we nu willen uitzoeken is of testosteron kan helpen als extra ondersteuning bij exposure-therapiesessies, waarbij mensen hun angst moeten overwinnen door blootstelling aan sociale situaties die ze normaal vermijden. We denken dat wat extra testosteron mogelijk kan helpen om over deze drempel te komen".

De resultaten van het onderzoek verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Psychoneuroendocrinology.

Bron 
  • Radboud Universiteit Nijmegen