Longpatiënt krijgt het beter

Getty Images

De longzorg in Nederland moet over vijf jaar beter, doelmatiger en goedkoper zijn. Om dit te realiseren gaan een aantal partijen op het gebied van chronische longziekten samenwerken.

In Nederland kampen ruim een miljoen mensen met een longziekte, zoals bijvoorbeeld COPD of astma. Jaarlijks kost de zorg hiervoor zo'n drie miljard euro, stelt de Long Alliantie Nederland (LAN).

COPD
Het is nog maar de vraag of de kosten werkelijk zullen dalen. De verwachting is namelijk dat het aantal COPD-patiënten de komende jaren fors zal toenemen. Nu hebben 350.000 mensen COPD, over vijf tot tien jaar wordt dit geschat op 550.000.

Beroepsgroepen, patiëntenverenigingen, zorgverzekeraars, onderzoekers en bedrijven gaan samenwerken in het Nationaal Actieprogramma Chronische Longziekten (NACL), dat vrijdag van start gaat.

Door de krachten te bundelen, kan volgens LAN-voorzitter Guusje ter Horst de aanpak van longziekten in Nederland 'echt anders ingericht worden'.

Het doel van het landelijke programma is dat het aantal opnamedagen in het ziekenhuis over vijf jaar met 25 procent is verminderd, dat het aantal dagen waarop patiënten niet kunnen werken door hun longaandoening 15 procent lager is en dat de effectiviteit van de medicatie toeneemt.

Inhalatiemedicatie
"Zo willen we de effectiviteit van longmedicatie verbeteren. De meeste longpatiënten gebruiken inhalatiemedicatie, maar inhaleren onjuist. Hierdoor werken de medicijnen onvoldoende, gaat de longfunctie achteruit en worden patiënten eerder ziek. Dat heeft gevolgen heeft voor de kwaliteit van leven en de zorgkosten. We gaan de zorgverlener daar goed op instrueren, die weer de patiënt voorlicht. Daar moet ook uniformiteit in zijn: Alle patiënten zullen op dezelfde manier inhalatie-instructie krijgen van hun zorgverlener.", aldus Ter Horst in de Telegraaf.

De partijen hopen de doelen binnen vijf jaar te behalen.

Auteur 
Bron 
  • Telegraaf