Vaak onnodig antibiotica bij COPD

Getty Images

ENSCHEDE - Mensen die lijden aan COPD (chronische bronchitis en longemfyseem) krijgen vaak ten onrechte antibiotica voorgeschreven. Dat blijkt uit onderzoek van Marjolein Brusse-Keizer van de Universiteit Twente.

Artsen schrijven volgens de richtlijnen antibiotica voor als het slijm dat de patiënt ophoest een bepaalde verkleuring laat zien. Ten onrechte, blijkt nu. Als patiënten te vaak antibiotica krijgen, kunnen bacteriën resistent raken en zullen de antibiotica minder goed werken als ze wel echt nodig zijn.

Exacerbaties
COPD-patiënten krijgen vaak te maken met acuut optredende verslechteringen (exacerbaties). Gemiddeld komt dit één tot drie keer per jaar voor. Dit wordt vaak veroorzaakt door een bacteriële of virale infectie.

Exacerbaties worden standaard behandeld met prednisolon, maar als een bacteriële infectie de exacerbatie veroorzaakt, schrijft de arts ook nog een antibioticum voor.

Om te bepalen of een exacerbatie een virale, of een bacteriële oorzaak heeft, kijkt de arts naar de kleur van het slijm dat de patiënten uit zijn longen ophoest. Dit zou namelijk verkleuren als sprake is van een bacteriële infectie.

Maar uit het onderzoek van Brusse-Keizer blijkt dat er geen verband bestaat tussen de kleur van slijm en de oorzaak van een exacerbatie. Het gevolg is dat in veel gevallen antibiotica wordt voorgeschreven terwijl dit niet nodig is.

Auteur 
Bron 
  • Universiteit Twente