WHO: 93 procent kinderen ademt vervuilde lucht in

Getty Images

Wereldwijd ademt zo’n 93 procent van de kinderen - onder de 15 jaar - vervuilde lucht in. Dit brengt hun gezondheid en ontwikkeling ernstig in gevaar, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een nieuw rapport.

Kinderen zijn in het bijzonder kwetsbaar voor luchtvervuiling. Dit heeft te maken met het feit dat ze sneller ademen dan volwassenen en dus meer verontreinigende stoffen opnemen. Daarnaast zijn pasgeborenen en jonge kinderen gevoeliger voor huishoudelijke luchtvervuiling. Het gaat hierbij om woningen die regelmatig gebruikmaken van vervuilende brandstoffen en technologieën voor koken, verwarming en verlichting.

Gevolgen

Luchtvervuiling kan astma en kanker veroorzaken. Het heeft ook negatieve invloed op de neurologische ontwikkeling en het cognitieve vermogen. Kinderen die worden blootgesteld aan veel vervuilde lucht lopen ook een groter risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten op latere leeftijd. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat in 2016 ongeveer 600.000 kinderen overleden zijn door de gevolgen van een vervuilde lucht.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO: "Vervuilde lucht vergiftigt miljoenen kinderen en verpest hun leven. Dit is onvergeeflijk. Elk kind zou schone lucht moeten kunnen inademen."

Uitstoot verminderen

De WHO meent dat er veel ongecompliceerde manieren zijn om de uitstoot van gevaarlijke verontreinigende stoffen te verminderen. Zij gaan zich dan ook bezighouden met het implementeren van beleidsmaatregelen op het gebied van gezondheid, zoals het versnellen van de overgang naar schone kook- en verwarmingsbrandstoffen en -technologieën, het bevorderen van het gebruik van schoner vervoer, energiezuinige woningen en stadsplanning.

Auteur 
Bron 
  • World Health Organization (WHO)