Feiten en fabels over de HPV-vaccinatie

Kan de inenting onvruchtbaarheid veroorzaken?

Getty Images

Welke feiten en fabels doen de ronde over de HPV-vaccinatie? We zetten de belangrijkste voor je op een rij en geven toelichting.

Is er kans dat mijn haar uitvalt na een prik?

Nee. Er is geen bewijs dat de HPV-inenting voor haaruitval kan zorgen.

Kan de inenting onvruchtbaarheid veroorzaken?

Nee. De prik werkt op je afweersysteem, je natuurlijke bescherming tegen infecties. De prik heeft geen enkele invloed op je voortplantingsorganen en kan dus nooit onvruchtbaarheid veroorzaken.

Ik heb geen vriendje. Heb ik de prik dan toch nodig?

Behalve als je van plan bent om helemaal nooit aan seks te gaan doen, is het verstandig om de prikken te halen. Als je seks hebt, kun je een HPV-infectie oplopen. Daar merk je niks van. Soms blijft het virus in je lichaam en kan het een verandering in cellen veroorzaken en uiteindelijk baarmoederhalskanker.

Zijn er mensen gestorven door de inenting?

Er is nooit iemand overleden door een HPV-inenting. Ook niet in het buitenland. In Nederland houden we dit soort dingen altijd nauwkeurig in de gaten, voor alle inentingen. Je hoeft dus niet bezorgd te zijn dat je de prik niet overleeft.

Heb ik toestemming nodig van mijn ouders?

Als je 12 jaar of ouder bent mag je eigenlijk zelf beslissen of je de prik wilt. Maar het is beter om er thuis over te praten en samen te besluiten. Bij het inenten hoeft er geen vader of moeder aanwezig te zijn. Wel worden je gegevens vastgelegd.

Waarom moet je al zo jong ingeënt worden?

Inenting heeft vooral zin vóór dat je met het virus in aanraking komt (via seks). Het beste moment om ingeënt te worden, is voordat je seksueel actief wordt. Daarom worden meisjes en ook jongens sinds 2022 op jonge leeftijd ingeënt. Een andere reden is dat je vooral op jonge leeftijd het HPV-virus oploopt.

Is het wel bewezen dat de inenting helpt tegen baarmoederhalskanker?

De inenting beschermt tegen de twee HPV-varianten die in de meeste gevallen baarmoederhalskanker veroorzaken. Door de inenting wordt de infectie opgeruimd. Zo kan er geen verandering optreden in de cellen die uiteindelijk tot baarmoederhalskanker leiden.

Wil je weten wat er precies in het vaccin zit? Kijk dan op de website van het Rijksvaccinatieprogramma. Je vindt de patiëntenbijsluiter op rvp.nl/hpv

Auteur 
Bron 
  • RIVM
  • rijksvaccinatieprogramma.nl/infectieziekten/HPV