Aziatische kweekvis vol resistente bacteriën

Getty Images

Stichting Wakker Dier waarschuwt voor het eten van kweekvissen, zoals bijvoorbeeld garnalen, tilapia- en pagansiusfilet, uit Zuidoost-Azië. Volgens de stichting lopen mensen die deze vissoorten eten de kans om gevaarlijke bacteriën binnen te krijgen.

De stichting liet 43 monsters van Aziatische vis en garnalen uit het visschap van groothandels en supermarkten onderzoeken. Op de helft van de vissen werd bacteriën gevonden die resistent zijn tegen antibiotica.

Op garnalen werd de ESBL-bacterie, een enzym dat de bacterie ongevoelig maakt voor bijna alle antibiotica, gevonden. Als de kweekvis niet goed verhit wordt, kunnen mensen deze bacteriën binnenkrijgen. Dit kan een risico zijn voor de gezondheid. Als mensen ziek worden en antibiotica nodig hebben, kan het zijn dat deze niet werkt.

Controlesysteem

Al in 2009 drong de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan op controle op resistente bacteriën in de vis, maar een goed controlesysteem is er nog steeds niet. Dat moet er nu wel komen, zegt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Een woordvoerder van het CBL zegt dat ze snel actie gaan ondernemen. "Wij gaan producenten van kweekvis nog strakker controleren en duidelijker eisen dat er minder antibiotica gebruikt moeten worden in de kweek van vis."
 

Auteur 
Bron 
  • nos.nl