Bloedtekort dreigt door EHEC-bacterie

Getty Images

BAARN -  De lijst met landen waar de gevaarlijke EHEC-bacterie opduikt, wordt steeds langer. Inmiddels zijn ook in Frankrijk en Zwitserland mogelijke besmettingen gemeld. In Duitsland zijn de ziekenhuizen inmiddels overvol en verwacht men een tekort aan bloed.

In Frankrijk zijn zaterdagavond drie verdachte gevallen gemeld van voedselvergiftiging, die gelinkt kunnen worden aan de epidemie in Duitsland.

In Zwitserland werd dit weekeinde een tweede geval van een EHEC-besmetting bevestigd. Tot nu toen zijn er 25 besmettingen bevestigd in Zweden, zeven in Denemarken, drie in Groot-Brittannië, twee Oostenrijk en een geval in Nederland.

Onderzoekers denken dat komkommers uit Spanje de bron van de besmetting zijn. Geadviseerd wordt komkommers te schillen en goed te wassen.

Inmiddels zijn er al meer dan duizend gevallen bekend, terwijl de bacterie normaal gesproken ongeveer negenhonderd mensen in een heel jaar treft.

Tien doden
Gedurende het weekeinde zijn vier Duitse patiënten overleden: twee vrouwen in Kiel (38 en 84), een 86-jarige dame in Lübeck en een 87-jarige vrouw in Hamburg. Daarmee staat het dodental op tien, maar de Duitse autoriteiten gaan ervan uit dat het daar niet bij blijft.

Bloedtekort
Ziekenhuizen kunnen de toestroom patiënten nauwelijks aan. Zo behandelt het academisch ziekenhuis van Hamburg tachtig mensen, veel meer dan waar de kliniek op is berekend. Bij dertig patiënten werken de nieren niet meer.  Duitsers in Hamburg worden opgeroepen om bloed te geven. Nu is er nog voldoende voorraad, maar er dreigt een tekort als het aantal besmettingen blijft toenemen.

Nieuw medicijn
Het Hamburgse academisch ziekenhuis en andere klinieken voeren experimenten uit met een nieuw medicijn, Eculizumab genaamd. Dat moet de nieren beschermen. Het wordt als laatste redmiddel toegediend aan de ernstigste gevallen: mensen die niet meer kunnen zien of praten, of epileptische aanvallen hebben gekregen. Eerdere proeven in andere landen bieden hoop, maar pas over enkele weken wordt duidelijk of Eculizumab aanslaat.

Auteur 
Bron 
  • Telegraaf