Nederlanders weten veel over antibiotica

Getty Images

Nederlanders weten in vergelijking met veel andere EU-inwoners goed hoe ze antibiotica moeten gebruiken en wat de gevaren van verkeerd gebruik zijn. Dat blijkt uit een omvangrijke enquête die onderzoeksbureau TNS heeft uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie. Dat meldt de NOS donderdag.

Voor de enquête werden 27.969 inwoners uit de 28 verschillende EU-lidstaten ondervraagd. De Europese Commissie wilde meer te weten komen over het antibioticagebruik in verschillende landen en over de kennis en mening onder inwoners over het correct gebruik ervan. Drie geleden werd eenzelfde enquête gehouden.

In alle landen gold dat minder dan de helft van de ondervraagden het afgelopen jaar antibiotica had gebruikt. Malta en Spanje zaten met 48 en 47 procent aan de hoogste kant, Zweden en Nederland met 18 en 20 procent aan de laagste kant.

In heel Europa zei een op de drie EU-inwoners afgelopen jaar antibiotica te hebben gebruikt. Dat is ongeveer gelijk aan het gebruik dat in 2013 uit de enquête naar voren kwam. Net als destijds zijn er ook nu grote verschillen in gebruik waarneembaar tussen de verschillende lidstaten.

Antibioticagebruik

De meest voorkomende redenen om antibiotica te gebruiken waren bronchitis, griep en keelpijn. Overigens helpt antibiotica niet bij griep, omdat griep door een virus wordt veroorzaakt. Antibiotica zijn werkzaam tegen bacteriën.

Nederlanders weten relatief veel over antibiotica. Alle ondervraagden kregen vier stellingen over antibiotica voorgelegd en moesten aangeven of die goed of fout waren. 62 procent van de Nederlandse deelnemers wist correct te zeggen dat antibiotica geen virussen doden. Het Europese gemiddelde lag op 43 procent.

Ook wist bijna 80 procent van de Nederlanders te vertellen dat antibiotica niet effectief zijn tegen verkoudheid en griep. Terwijl het Europese gemiddelde voor die stelling op 56 procent lag. Vrijdag komen de Europese zorgministers samen om te spreken over het Europese antibioticagebruik en een mogelijk gezamenlijke aanpak om het gebruik terug te dringen.

Auteur 
Bron 
  • NOS