'Restaurant mogelijk toch niet de infectiebron EHEC'

Getty Images

BAARN - Het restaurant in het Noord-Duitse Lübeck is mogelijk niet de infectiebron van de EHEC-bacterie, zo melden Duitse media. Het ministerie van Landbouw van de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein bestempelt de berichten als 'overtrokken'. Er wordt bovendien nu ook gewezen naar de Hamburgse havenfeesten als infectiehaard.

"Wij hebben geen heet spoor", geeft Christian Seyfert van het ministerie aan. Hij benadrukt dat er meerdere onderzoeken naar de oorsprong van de EHEC-besmettingen lopen en wil de hoop van de bevolking dat de bron gevonden is temperen.

In het restaurant in Lübeck zouden 17 mensen geweest zijn die besmet bleken met de EHEC-bacterie. De zaak zou al bezoek hebben gekregen van het Robert Koch-Institut (RKI) en van het Duits Instituut voor Risico-Inschatting (BfR). Een woordvoerster van het RKI en een vertegenwoordiger van het ministerie in Kiel bevestigden dat een team van het RKI in Lübeck is geweest. Details over hun bevindingen gaven ze voorlopig niet.

Hamburgse havenfeesten
Het magazine Focus wijst op de Hamburgse havenfeesten van begin mei als mogelijk startpunt van de infectie. De havenfeesten hebben zowat 1,5 miljoen mensen gelokt. Goed een week daarna zijn de eerste patiënten in het Universitair Ziekenhuis Hamburg-Eppendorf aangekomen. De tijdsspanne tot het feest is typisch voor het verloop van een ziekte door EHEC.

Groenten
Er zijn meer dan 2.000 EHEC-infecties en verdachte gevallen. Duitsland adviseert geen rauwe groenten te eten, vooral geen tomaten, komkommers en sla, maar volgens Italiaanse wetenschappers van een laboratorium gespecialiseerd in de E.colibacterie is er geen wetenschappelijk bewijs dat die de besmettingsbron zijn. Uit Duits onderzoek onder de mensen die de infectie hebben opgelopen is gebleken, dat 95 procent zeker een van die drie groenten had gegeten.

Vlees
De infecties zouden ook hun oorsprong in vlees kunnen hebben, zegt Donato Greco van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. "De (ziekte)verwekker is gewoonlijk in de darmen van runderen te vinden en daarmee ook in rood vlees zowel ook als in tartaar en slecht gekookte hamburgers", aldus Greco. Als rundvee de bron kan zijn van de gevaarlijke bacterie, kan dit ook te maken hebben met de massale toevoeging van antibiotica aan veevoeder, voegde de deskundige eraan toe. Daardoor zijn bacteriën resistent geworden.

Verenigde Staten
De Verenigde Staten laten de import van komkommers, sla en tomaten uit Duitsland en Spanje nog steeds toe, maar gaan de groenten wel nauwlettend inspecteren. "De aanvoer van voedsel naar de VS is niet in gevaar, maar als voorzorgsmaatregel stelt de FDA wel importcontroles in", verduidelijkte David Elder van het Amerikaanse voedsel- en geneesmiddelenagentschap FDA. Alle ladingen komkommers, tomaten en sla uit Duitsland en Spanje zullen getest worden.

Een woordvoerder van de Amerikaanse Ziektepreventie- en controlecentra laat weten dat het aantal verdachte zieken in de VS is opgelopen tot zes. In vier van de gevallen gaat het om mensen die recent in Noord-Duitsland waren. De twee anderen zijn Amerikaanse militairen gestationeerd in Duitsland.

Auteur 
Bron 
  • World Health Organization (WHO)
  • De Morgen
  • Denews.de