Je eigen personal trainer

Voor- en nadelen

Getty Images

Veel mensen denken dat een personal trainer niet voor hen is weggelegd. Dat het iets is voor beroemde mensen. Dat wás ook zo, maar de persoonlijke fitnesscoach burgert steeds meer in.

De meeste fitnesscentra bieden tegenwoordig personal trainingen aan. Personal training thuis is een andere groeiende trend. Een afspraak met een trainer maakt het makkelijker om je work-out te plannen en ook echt te doen. Het is bovendien gemakkelijker om je doelen te bereiken met een privé-trainer.

Wat is een personal trainer?

Een personal trainer kan je helpen om gewicht te verliezen, kracht en conditietrainingen op te zetten of om leniger te worden. Daarnaast is een personal trainer vaak niet alleen een coach, maar ook een vertrouwenspersoon, een leraar, een bron van inspiratie en motivatie.

Praktisch gezien kun je personal trainers het best omschrijven door wat ze doen: het geven van veilige, effectieve, individuele trainingen. Steeds meer trainers ondernemen ook actie tegen stress, roken en een slecht dieet en kunnen je helpen om andere slechte gewoonten af te leren.

Een personal trainer wordt vaak gezien als een spierbundel die jou gaat afbeulen. Dit is maar een deel van het plaatje. Iedereen kan een personal trainer inhuren die bij zijn persoonlijkheid, conditie en doelen past.

Sporters huren een personal trainer in om buiten het seizoen toch in vorm te blijven. Maar ook mensen die herstellen van een blessure roepen de hulp van een personal trainer in.

Intakegesprek

Laat je niet intimideren door indrukwekkende apparatuur of mooie praatjes. Jouw succes is afhankelijk van een goede start en persoonlijke begeleiding. Een goede personal trainer heeft een intakeprocedure. Zo weet je in ieder geval dat er zorg aan je wordt besteed.

Het begint met een uitgebreid intakegesprek en een aantal tests. In dit intakegesprek bespreek je eventuele lichamelijke klachten en medicijngebruik. Je persoonlijke doelen worden vastgesteld en aan de hand van al deze gegevens krijg je een trainingsprogramma voorgeschoteld.

Wat kost het?

Het kostenplaatje voor een personal trainer loopt uiteen. Voor de één-op-één training betaal je al snel tussen de 50 en 80 euro per uur. Dat lijkt misschien veel, maar een personal trainer kan één van de belangrijkste personen in je leven worden.

Voordelen

Personal training heeft vele voordelen: je krijgt effectieve begeleiding, een optimaal resultaat, persoonlijke aandacht en je bespaart jezelf tijd.

Daarnaast werkt een afspraak met een personal trainer erg motiverend. Voor beginnende sporters is een personal trainer ideaal: hij maakt je wegwijs in het fitnesscentrum, stelt een programma voor je samen en neemt de oefeningen met je door.

Nadelen

Alle experts zijn het erover eens; eigenlijk kleven er geen nadelen aan personal training. Het enige obstakel zijn misschien de kosten. Het kan daarbij ook moeilijk zijn om een kwalitatief goede trainer te vinden: vandaag de dag zegt de term personal trainer niets over de kwaliteit van die trainer.

Terwijl kappers en schoonheidsspecialisten gediplomeerd moeten zijn, is er geen formele kwaliteitsnorm voor personal trainers. Daardoor heeft niemand zicht op de kwaliteit.

Hoe kies je een goede personal trainer?

De definitie van een goede personal trainer is niet zo specifiek te geven. De persoon moet je aanspreken, er moet en klik zijn. Het is al moeilijk genoeg een bepaald doel te bereiken, zoals fitter worden of afvallen. Als de weg er naartoe dan niet leuk of motiverend is, red je het niet.

Kijk daarom niet alleen naar de diploma's die een personal trainer heeft. Ideaal is een mix van goede communicatieve eigenschappen, inlevingsvermogen, een motiverend karakter en een goede opleiding.

Iedere trainer is weer een specialist op een bepaald vakgebied. Of je nu een topsporter bent of een goed advies wilt, het gaat er uiteindelijk om dat je de juiste trainer met de juiste specialiteiten weet te vinden.

Auteur