Hoe kies je de juiste sport voor je kind?

Let op het karakter!

Getty Images

"Mam, mag ik op tennis?", klinkt het smekend. En twee dagen later: "Of op paardrijden? Volleybal lijkt me trouwens ook wel leuk!" Misschien dat je wat hebt aan onderstaande tips om de sport te vinden die het beste bij je kind past.

Sporten is gezond. Dat geldt voor volwassenen, maar mogelijk nog meer voor kinderen. Want van sporten word je sterker en leniger. Het is goed voor je uithoudingsvermogen, je coördinatie en je zelfvertrouwen.

Nieuwe vriendjes

Veel kinderen maken ook nog eens nieuwe vriendjes bij de sportvereniging. En afhankelijk van het soort sport leren ze om in groepsverband dingen te bereiken. Allemaal hartstikke positief dus.

Nou kan je kind ook thuis natuurlijk prima bewegen. Denk maar eens aan tikkertje, touwtje springen, straatvoetbal, stoeien enzovoorts. Maar het schiet er nogal eens bij in, voldoende lichaamsbeweging.

Zeker als het winter is. Dan worden videospelletjes en de tv meestal nóg aantrekkelijker dan ze al waren. Om je kind actief te houden, is het dus helemaal geen gek idee om hem (of haar) bij een sportclub in te schrijven.

Overweldigend aanbod

Maar bij welke club? Het aanbod in veel gemeenten is overweldigend: voetbal, tennis, atletiek, zwemmen, schaatsen, judo, ballet, hockey en ga zo maar door. Het probleem is vaak dat kinderen alles wel leuk lijken te vinden. Voor een paar weken tenminste... Daarna willen ze weer wat anders.

Vrijblijvend kennismaken

Nou organiseren veel sportverenigingen vrijblijvende kennismakingsdagen voor kinderen. Da's handig. Want zo kun je uitvinden of een bepaalde sport wel echt bij je zoon of dochter past, zonder dat je meteen aan een lidmaatschap vast zit.

Dan kan het zomaar dat je zoon zich helemaal niet thuis voelt op het voetbalveld, ook al wilde hij altijd al op voetbal. Of kom je er na een kennismakingscursus ballet achter dat je dochter liever voor een buitensport gaat, waar ze lekker vies mag worden en kan rondrennen.

Vragen aan je kind

Wat dat betreft is het slim om je kind vooraf een paar vragen te stellen. Lijkt het hem leuker om binnen of buiten te sporten? In een team of liever individueel? En in hoeverre is duwen, vallen, trekken en aanraken een probleem? Bij sommige sporten is er namelijk veel lichamelijk contact.

Karakter

Met die informatie in het achterhoofd kun je misschien al een aantal sporten uitsluiten. Maar er zijn nog een paar dingen om rekening mee te houden. Denk maar eens aan het karakter van je kind.

Verlegen kinderen zullen hoogstwaarschijnlijk voor een andere sport kiezen dan brutale koters die altijd het hoogste woord voeren. Sommigen hebben een onuitputtelijke energie, terwijl anderen het liever rustig aan doen.

Vandaar de volgende tips:

  • Energieke kinderen moeten op de een of andere manier hun energie kwijt. Sport is een prima optie! In dat geval kun je je het beste oriënteren op intensieve sporten, waarbij je continu beweegt. Voetbal en hockey bijvoorbeeld.
  • Energiek is één ding, hyperactief is wat anders. Kan je (hyperactieve) kind zijn aandacht wel bij het spel houden? Denk je dat het antwoord nee is, dan kun je waarschijnlijk het beste naar een individuele sport uitkijken. Wie weet is zwemmen wel wat, of atletiek?
  • Als je juist een heel rustig kind hebt, ga je misschien bij voorbaat al uit van een individuele sport. Dat kan inderdaad een goede keuze zijn. Maar houd in de gaten dat hij met anderen samenspelen ook heel leuk kan vinden. En dat een teamsport dan mogelijk een beter idee is. Let er in zo'n geval wel op dat hij zijn plaatsje verovert in het team en voor zichzelf opkomt. Als hij zich door zijn teamgenootjes laat wegdrukken, zal de lol er snel af zijn.
  • Heb je een kind dat motorisch nogal onhandig is? Altijd de bal uit zijn handen laat vallen of mis schopt? Kijk dan extra goed of de sport hem wel ligt. Als hij niet mee kan komen met de anderen, zal hij zich alleen maar ongelukkig gaan voelen. Met funeste gevolgen voor zijn zelfvertrouwen. Je zou eens kunnen gaan kijken bij een zwem- of atletiekvereniging (hardlopen). Of bij een verdedigingssport, waar hij zijn coördinatie wat kan trainen.

Plezier voorop

Welke sport het ook wordt, één ding staat voorop: je kind moet er plezier in hebben. Sleur hem dus niet koste wat kost mee naar je eigen sportvereniging. Laat hem geen dingen doen waar hij geen zin in heeft. Laat hem zelf kiezen. Des te groter is de kans dat sporten jarenlang zijn favoriete hobby blijft.