Ondersteuning bij blaasontsteking

Getty Images

Ik heb regelmatig last van een blaasontsteking. Er zijn onderzoeken uitgevoerd en ik heb naast antbiotica ook andere medicijnen geslikt. Nu is mijn vraag wat ik zelf kan doen om de kans op een blaasontsteking zo klein mogelijk te maken.

Diny

Pouria Salimi Gilani, Apotheker:  


Bij vrouwen komt blaasontsteking relatief vaak voor. Het is niet besmettelijk en kan vanzelf genezen. Over het algemeen kan je bij een urineweginfectie bij vrouwen afwachten of de klachten vanzelf overgaan. Dat geeft zelden problemen. Het is van belang dat je voldoende water drinkt en zo nodig kan je paracetamol tegen de pijn gebruiken.
 
Als de klachten heftig zijn of langer dan een week duren, dan helpen antibiotica om de ontsteking snel te laten genezen. Ook is er dan minder kans dat de ontsteking zich uitbreidt naar het nierbekken. Terughoudendheid bij het voorschrijven van antibiotica is op zijn plaats wegens resistentiegevaar. Bij drie of meer urineweginfecties binnen één jaar kan de arts een onderhoudsbehandeling overwegen.
 
Om de kans op een urineweginfectie te verkleinen wil ik je de volgende adviezen geven. Zorg dat je voldoende drinkt, want hiermee kun je voorkomen dat micro-organismen zich in je blaas ophopen en weer een blaasontsteking veroorzaken. Stel het plassen niet uit en zorg bij het plassen dat je blaas helemaal leeg is. Gebruik dagelijks cranberry producten zoals cranberrysap.
Plassen direct na het vrijen voorkomt dat bacteriën via plasbuis in de blaas terecht komen en vervolgens een infectie veroorzaken. Indien barrièremiddelen (zoals condooms/pessaria met spermadodende glijmiddel) je steeds een blaasontsteking geven, overweeg dan een andere anticonceptiemiddel.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier