Wat te doen bij terugkerende blaasontsteking?

Getty Images

Ik ben een vrouw van 23 jaar en heb al een jaar steeds terugkerende blaasontstekingen. Telkens krijg ik weer een antibioticakuur mee van de huisarts, maar dat lijkt me ook niet zo gezond. Hoe komt het dat het steeds terugkomt en hoe kom ik er vanaf?

Marion K.

Ton Dapper, huisarts

Een blaasontsteking is een ontsteking van het slijmvlies van de blaas. Een blaasontsteking is niet besmettelijk, maar kan terugkomen. Blaasontsteking komt vaker bij vrouwen dan bij mannen voor, vooral in de vruchtbare leeftijd.

In de leeftijdscategorie van 20 tot 50 jaar komen urineweginfecties 50 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Vaak treedt blaasontsteking bij vrouwen na geslachtsgemeenschap op, waarschijnlijk omdat hierbij de plasbuis een beetje gekneusd wordt. Verder is de plasbuis bij vrouwen korter dan bij mannen: de barrière voor bacteriën naar de blaas is bij vrouwen dus kleiner. Bacteriën uit de darm en rond de plasbuis komen zo eerder in de blaas.[ITEMADVERTORIAL]

Bij mannen is de meest voorkomende oorzaak van een terugkerende blaasontsteking een aanhoudende bacteriële infectie van de prostaat.
Soms veroorzaakt een blaasontsteking geen symptomen en wordt de aandoening vaak per toeval vastgesteld (bijvoorbeeld bij urine onderzoek rijbewijskeuring).

Symptoomvrije blaasontsteking komt vaak bij ouderen voor, hierdoor kan incontinentie voor urine ontstaan.
Meestal is niet duidelijk waarom iemand steeds opnieuw een blaasontsteking krijgt. Soms kan met specialistisch onderzoek een oorzaak gevonden worden

Wat zijn de verschijnselen?

Je voelt vaker aandrang om te plassen en je plast vaker met kleinere beetjes. De aandrang op zich kan al pijn doen. Het plassen zelf doet pijn of geeft een branderig gevoel. Je kunt ook pijn hebben in je onderbuik, boven het schaambeen of in de onderrug.  Bij een blaasontsteking heb je geen koorts, hooguit wat verhoging. Vaak is de urine troebel en bij ongeveer 30 procent van de mensen is met het blote oog bloed zichtbaar.

Adviezen

Je kunt enkele maatregelen nemen om te voorkomen dat bacteriën zich in je blaas ophopen. Zorg dat je veel drinkt. Stel het plassen niet onnodig uit, maar ga als je aandrang voelt naar het toilet. Plas de blaas helemaal leeg. Vrouwen die vaak een blaasontsteking hebben, wordt aangeraden na het vrijen te plassen. Bacteriën die tijdens het vrijen in de plasbuis zijn gekomen, plas je dan snel weer uit. Het aanzuren van je urine door innemen van cranberryproducten (bijvoorbeeld cranberrysap) kan soms helpen om een blaasontsteking te voorkomen.

Behandeling

Een blaasontsteking kan vanzelf overgaan. Meestal krijg je antibiotica om de bacteriën te bestrijden. Dan kan de ontsteking snel genezen. Ook is er dan minder kans dat de ontsteking zich uitbreidt naar het nierbekken of bij mannen naar de prostaat. Maak de kuur altijd af, ook al heb je geen klachten meer. Anders kunnen bacteriën in de blaas achterblijven en opnieuw een ontsteking veroorzaken. 

Vrouwen hoeven over het algemeen de urine niet te laten controleren na afmaken van de kuur. Neem wel contact op als je koorts krijgt of ziek wordt of als de klachten blijven. Een blaasontsteking geeft ook nogal eens na-ijl effecten: de ontsteking is over maar de klachten kunnen nog een paar dagen aanhouden.

Bij terugkerende blaasontstekingen is het verstandig om de urine te kweken. In het laboratorium wordt meteen bepaald voor welk antibioticum de gekweekte bacterie gevoelig is. Overleg het een en ander met je huisarts.

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!