'Huisarts moet bij alle volwassenen bloeddruk meten'

Getty Images

Jaarlijks zouden huisartsen iedereen die ouder is dan 20 jaar op een hoge bloeddruk moeten screenen; daarvoor pleiten drie internisten en een huisarts in Medisch Contact. Deze controle zou duizenden ziektegevallen kunnen voorkomen.

Volgens Gert van Montfrans van de  afdeling Interne en Vasculaire Geneeskunde van het AMC en zijn collega’s zijn dat ten minste vierduizend minder van de veertigduizend beroertes per jaar, vijfduizend minder nieuwe patiënten met hartziekten en vierduizend minder gevallen van hartfalen.
 
Op termijn voorzien de vier een landelijke daling van tien procent van de ziektelast door hart- en vaatziekten. De preventie voorkomt daarnaast ook vele miljarden euro's aan medische kosten en aan arbeidsongeschiktheid.

Hoge bloeddruk onbekend

Een hoge bloeddruk, hypertensie, komt zeer veel voor. In Nederland bij 20 tot 40 procent van de 30- tot 60-jarigen, en bij meer dan 50 procent van de 70-jarigen en ouder. 
 
Veel mensen zijn echter niet bekend met de hoogte van hun bloeddruk. Zo liet een recente peiling onder tweeduizend Amsterdammers zien dat de helft van de mensen met hoge bloeddruk daar niet van op de hoogte was, en van de mensen die dat wel waren, werd een belangrijk deel niet of niet goed behandeld.

Eenvoudige oplossing

Volgens de internisten en de huisarts is het gunstige effect eenvoudig te bereiken. "Dit kunnen onze achtduizend huisartsenpraktijken samen gemakkelijk realiseren."
 
Als huisartsen van iederen die op het spreekuur komt de bloeddruk meet, weet je binnen drie jaar de bloeddrukstatus van nagenoeg de hele praktijk. Vervolgens kunnen ze leefstijladviezen geven of indien nodig overgaan op behandeling met medicijnen.
Auteur 
Bron 
  • Nu.nl
  • Medisch Contact