Kunstmatige intelligentie spoort borstkanker op

Getty Images

Wetenschappers van het Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) en Harvard Medical School (HMS) hebben een methode ontwikkeld waarmee een computer in staat is om borstkanker te detecteren.

De zogenoemde kunstmatige intelligentie werd geleerd om pathologische beelden te lezen en afwijkingen te herkennen. De kunstmatige intelligentie kreeg honderden afbeeldingen van zowel gezonde als zieke lymfeklieren te zien. Zo leerde de software het verschil te zien, vervolgens werd het 'getraind' op afbeeldingen met moeilijk zichtbare kankercellen.

De software kan nu met een nauwkeurigheid van 92 procent kankercellen herkennen. Dat is nog niet zo goed als menselijke pathologen. Die kanker met een nauwkeurigheid van 96 procent ontdekken op afbeeldingen.

Volgens de onderzoekers levert het combineren van software en menselijke artsen de hoogste nauwkeurigheid op: 99,5 procent. "Onze resultaten tonen aan dat wat de computer doet werkelijk intelligent is, en dat de combinatie van interpretaties van mens en computer zullen zorgen voor preciezere en klinisch waardevollere diagnoses", aldus onderzoeker Andrew Beck.

Auteur 
Bron 
  • Nu.nl