Steeds meer snackbars frituren gezonder

Getty Images

DEN HAAG - Steeds meer cafetaria’s gebruiken gezond vloeibaar vet. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Vaste vetten en vooral transvet verhogen het risico op hart- en vaatziekten. In 2007 bakte ruim de helft van de snackbars in gezond vloeibaar vet, nu ligt dat percentage rond de 75 procent.

Voor het onderzoek bezocht de Consumentenbond in totaal 75 cafetaria's in 25 steden verspreid over het hele land. Ze bestelden daar een grote en een kleine portie friet. De bond bezocht alleen zaken die niet meedoen aan de campagne Verantwoord Frituren.

Ruim een derde van die snackbars bleek overigens wel te frituren volgens de campagnecriteria. De gezondste frietjes uit de test zijn te koop bij Happé in Amsterdam, De Koperwiek in Leiden en Nico’s in Den Haag.

LDL-cholesterol
De Consumentenbond pleit voor het gebruik van vloeibaar vet omdat dit beter is voor de gezondheid. Vast vet bevat veel verzadigde vetzuren die het slechte LDL-cholesterol verhogen. Daarnaast bevat vast vet ook vaak transvet.

Fabrikanten hebben afspraken gemaakt over het maximale gehalte aan transvet in frituurvet. In 2010 mag dat nog 15 procent zijn, in 2012 moet het teruggebracht zijn naar 5 procent.

Auteur 
Bron 
  • Consumentenbond