5 vragen over de nieuwe pneumokokkenprik

73-plussers en ex-covidpatiënten krijgen voorrang

Getty Images

Op advies van de Gezondheidsraad wordt de invoer van het pneumokokkenvaccin voor 60-plussers anders dan gepland. Vijf vragen over de nieuwe pneumokokkenprik.

1. Wie krijgen de prik?

Het advies luidde begin dit jaar nog: iedereen van 60 tot 75 jaar krijgt de pneumokokkenprik aangeboden. Daarnaast krijgen mensen een uitnodiging die kwetsbaar zijn door bepaalde ziekten zoals bijvoorbeeld sikkelcelanemie of mensen zonder milt. De Gezondheidsraad heeft een nieuw advies gegeven, vanwege de corona-uitbraak. Het RIVM plaatste 30 juni nieuwe uitleg en voorlichting over de pneumokokkenprik op haar website.

2. Wat is er veranderd?

De mensen die kwetsbaar zijn door eerder genoemde ziekten krijgen nog steeds een uitnodiging voor de prik. Maar er is een nieuwe ziekte toegevoegd aan het rijtje: iedereen die longschade heeft door COVID-19. Dit omdat ook de pneumokok een flinke longontsteking kan veroorzaken.

Tweede verandering: dit najaar krijgen mensen van 73-79 jaar de prik aangeboden. Dit is de voorrang voor 70-plussers, die de Gezondheidsraad adviseerde. Pneumokokkenziekte uit zich vaak als een flinke longontsteking, vooral bij 70-plussers. Net zoals het coronavirus dus. Daarom krijgen de mensen die zijn geboren tussen 1941 en 1947 nu eerst een uitnodiging.

3. Waarvoor is de pneumokokkenprik?

Pneumokokken zijn bacteriën die een ernstige pneumokokkenziekte kunnen veroorzaken. Bij ouderen is dit meestel een ernstige longontsteking, bij kinderen een bloedvergiftiging of een hersenvliesontsteking. Jaarlijks komen 10.000 mensen hiermee in het ziekenhuis, vooral 60-plussers. Er overlijden ieder jaar zo'n 900 personen aan de bacterie.

Ook na genezen van pneumokokkenziekte, kun je gezondheidsklachten houden, zoals hart- of longproblemen. Met het pneumokokkenvaccin is het risico op ernstige pneumokokkenziekte kleiner. De prik beschermt vijf jaar lang.

4. Hoe krijg je dit vaccin?

De huisarts stuurt een uitnodiging voor een gratis pneumokokkenprik in het najaar van 2020. Dit kan samengaan met de griepprik, die iedere 60-plusser aangeboden krijgt, maar dat hoeft niet. Kinderen tot 2 jaar krijgen overigens ook een pneumokokkenvaccin, want zij lopen ook verhoogd risico extra ziek te worden van deze bacteriën.

5. En waar blijft het vaccin tegen het coronavirus?

Dat is er helaas nog niet. Maar we volgen de ontwikkelingen op de voet.

Auteur