AstraZeneca-vaccin op pauze: 5 vragen

Meldingen van bloedstollingsproblemen

Getty Images

Het prikken met het AstraZeneca-vaccin wordt gepauzeerd tot zondag 28 maart, zo schrijft minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Het is een voorzorgsmaatregel, omdat enkele mensen problemen kregen met de bloedstolling na het vaccin. Het kan een bijwerking zijn van het vaccin, maar het kan ook toeval zijn. Dat wordt nu uitgezocht. Vijf vragen over deze vaccinpauze.

1. Waarom wordt het AstraZeneca-vaccin gepauzeerd?

Verschillende landen waren al tijdelijk gestopt met het vaccineren met het AstraZeneca-vaccin, omdat sommige mensen trombose (bloedpropvorming) kregen na toedienen van het vaccin. Vervolgens kwamen er nieuwe meldingen uit Denemarken en Noorwegen. Daar kregen mensen jonger dan 50 jaar ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) én een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Dat is reden om ook in Nederland te besluiten tot een pauze van de vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin, aldus minister Hugo de Jonge.

Het is niet zeker of de ziekteverschijnselen komen door het vaccin, of toevallig waren opgetreden. Dat wordt nu uitgezocht. Eerdere berichten van AstraZeneca zelf en van de Europese medicijnautoriteit EMA lieten zien dat trombose bij dit vaccin niet vaker voorkwam, dus dat zijn positieve signalen. Het risico is verder erg klein, volgens het CBG. Toch adviseert de medicijnautoriteit om het zekere voor het onzekere te nemen. Dat advies heeft de minister overgenomen.

2. Ik heb een afspraak voor vaccinatie. Krijg ik AstraZeneca?

Op dit moment worden deze groepen gevaccineerd met AstraZeneca:

  • Zorgmedewerkers (via de GGD)
  • 60-64-jarigen
  • Mensen met het syndroom van Down
  • Mensen met morbide obesitas (via hun huisarts)
  • Intramurale ggz-cliënten en ggz-medewerkers (via de instelling)

Naar schatting gaat het om 43.000 afspraken met de GGD. Daarnaast zijn er veel afspraken met de huisarts voor vaccinatie. Behoor je niet tot een van deze groepen? Dan krijg je een ander vaccin en gaat de afspraak gewoon door.

3. Ik sta ingepland voor een vaccin van AstraZeneca. Wat nu?

Als je bent ingepland voor een AstraZeneca-vaccin, dan wordt deze afspraak afgezegd met een sms of telefoontje. Het is niet mogelijk om alvast een afspraak te maken na 28 maart. Op Rijksoverheid.nl wordt wel beloofd dat er een inhaalactie zal komen, zodat de vertraging kan worden ingehaald, mits het vaccin inderdaad veilig blijkt te zijn.

Ben je al één keer gevaccineerd met AstraZeneca en wordt de afspraak voor de tweede prik afgezegd, dan is het even afwachten wat er besloten wordt na deze prikpauze. Er mag maximaal 12 weken tussen de twee prikken zitten.

4. Ik heb het AstraZeneca-vaccin net gekregen. Waar moet ik op letten?

Is het maximaal drie dagen geleden dat je het vaccin kreeg? Wees dan alert op onverwachte of onbekende klachten, met name grotere of kleinere blauwe vlekjes (puntbloedingen) op de huid. Bel direct een arts als je ineens vreemde klachten krijgt, adviseert het CBG. Het risico daarop is uitermate klein. Mensen die geen klachten hebben, hoeven zich geen zorgen te maken.

5. Worden er AstraZeneca-vaccins weggegooid?

De vaccins zijn maximaal zes maanden houdbaar in de koelkast, dus in deze twee weken prikpauze zullen geen vaccins ‘over de datum’ gaan. Ander verhaal is het als het vaccin inderdaad te gevaarlijk blijkt te zijn en uit de handel moet. Maar dat is nu nog lang niet zeker.

Auteur