Niet meer ruiken of proeven na corona

Dit kun je proberen

Getty Images

Covid gaat vaak samen met verlies van reuk en smaak. Maar ook na herstel van coronaziekte kan het gebeuren dat je niet meer kunt ruiken of proeven. Dat kan ernstige gevolgen hebben, volgens een nieuwe handreiking voor zorgverleners. Er is vaak wel wat aan te doen - zie deze adviezen.

Mensen die herstellen van covid knappen vaak maar moeizaam op. Dit moeizame herstel heeft een naam gekregen: CAS, oftewel COVID-19 Associated Syndrome. Long Alliantie Nederland heeft een handreiking uitgebracht voor CAS gemaakt voor zorgverleners. De kenmerken zijn onder meer benauwdheid, vermoeidheid, spierzwakte en slaapstoornissen, maar dus ook langdurig reuk- en smaakverlies. De gevolgen hiervan kunnen groot zijn: ‘Als het reuk- en smaakverlies langer aanhoudt, kan dat leiden tot een verminderde voedselinname met mogelijk gewichtsverlies, ondervoeding en spiermassaverlies tot gevolg. Dit belemmert een goed herstel. Verlies van reuk en smaak leidt ook vaak tot een verminderde kwaliteit van leven’, aldus de handreiking.

Onderzoek

Maar hoe het precies zit met dit reuk- en smaakverlies bij covid? Gaat het weer over, of is het blijvend? Is alleen de reuk aangetast, of ook de smaak?  Dit is vaak lastig te onderscheiden voor iemand die het overkomt. Wat wetenschappers in ieder geval denken is dat het reukverlies niet komt door een verstopte neus bij corona-besmetting. Hoe dan ook, het kan enorm verdrietig  zijn om niet meer te kunnen ruiken of proeven. Mede dankzij de corona-uitbraak is er meer aandacht voor verlies van reuk en smaak, wat ook wel ‘het ondergeschoven kindje van de zintuigen’ wordt genoemd. Zo is er bijvoorbeeld een groot onderzoek gaande bij de Wageningen Universiteit.

Wat kun je doen als je niet meer goed ruikt of proeft? Probeer dit eens:

  1. Train je reuk

In tegenstelling tot bijvoorbeeld gehoorverlies, of slechter zien, kan het reukvermogen zich herstellen door te trainen. Probeer dus dagelijks bewust een aantal geuren te ruiken, zoals bijvoorbeeld roos, citroen, een potje kruidnagel of fles schoonmaakmiddel. Je kunt ook de app proberen met de naam reuktraining.nl van de anosmie vereniging.  Je koopt een set geurpennen of etherische oliën en gaat oefenen op aanwijzing van de app en draagt zo ook nog bij aan onderzoek naar reuk en smaakverlies.

  1. Doe mee aan onderzoek

De Wageningen Universiteit WUR doet een onderzoek naar reuk en smaakverlies bij het coronavirus in een wereldwijde samenwerking. Daar kun je nog aan meedoen, door een vragenlijst in te vullen op de website. Daarin staan vragen als ‘ben je chilipeper als meer of minder pittig gaan ervaren’, ‘stinkt afval minder erg dan normaal’. Reuk- en smaakverlies kan ook komen door andere ziekten, zoals hooikoorts of diabetes, dus hier wordt ook naar gevraagd.

  1. Ga naar de huisarts

Een bezoek aan de huisarts kan een belangrijke stap zijn, want zoals gezegd kan reukverlies ook een symptoom zijn van een andere ziekte, zoals diabetes, hooikoorts maar ook de ziekte van Parkinson. Het is handig om dit te laten onderzoeken. De kno-arts kan verder onderzoek doen naar het reuk- en smaakverlies. Op deze website van KNO-artsen staat meer uitleg over hoe geur- en smaakverlies precies werkt. Tenslotte is er in het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede sinds 2015 een speciale poli voor reuk- en smaakstoornissen, waar je je reuk- en smaakverlies nog verder kunt laten onderzoeken.

  1. Meer lezen

Reuk en smaakverlies is er in allerlei vormen. De anosmievereniging heeft veel duidelijke informatie daarover. Verder is er een mooi boekje gratis te downloaden met verhalen van mensen die niet meer kunnen ruiken of proeven met de titel ‘Achter glas’. Je vindt het op www.reuksmaakstoornis.nl

Auteur