Nieuw onderzoek naar werking antistoffen bij coronapatiënten

Getty Images

Onderzoekers van Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Erasmus MC starten samen met Sanquin een nieuw onderzoek waarbij gekeken wordt of het toedienen van plasma van ex-coronapatiënten leidt tot een sneller herstel en minder ziekenhuisopnames van coronapatiënten. Het onderzoek richt zich specifiek op patiënten die nog niet zijn opgenomen in het ziekenhuis. Dat meldt het Erasmus MC maandag.

Het onderzoek start vandaag. Als deze behandeling effectief blijkt, kan ze helpen om het aantal ziekenhuisopnames van patiënten met corona te beperken.

Uit onderzoek van het Erasmus MC eerder dit jaar (de ConCOVID studie) bleek dat coronapatiënten gemiddeld al 10 dagen ziek zijn als ze worden opgenomen. Op dat moment maken ze meestal zelf al antistoffen aan, waardoor toediening van plasma met antistoffen waarschijnlijk minder zin heeft. Dat onderzoek is gestopt en de inzichten uit die eerste studie maakten het mogelijk deze nieuwe studie uit te werken.

Deelnemers gezocht

In het nieuwe onderzoek krijgt één groep patiënten plasma met antistoffen via een infuus en krijgt een tweede groep, de controlegroep, plasma zonder antistoffen tegen het coronavirus. Dit is noodzakelijk om de werkzaamheid van plasma betrouwbaar te kunnen onderzoeken. In totaal worden bijna 700 deelnemers uit heel Nederland gezocht, die maximaal 7 dagen ziek zijn. Zij moeten minstens 70 jaar oud zijn, of tussen de 50 en 69 jaar en daarnaast tot een risicogroep voor een ernstig verloop van covid19 behoren. De onderzoekers richten zich op deze doelgroep omdat bij jongere patiënten een effect van de behandeling moeilijk valt aan te tonen. Bij hen is een ernstig verloop van covid19 namelijk uitzonderlijk.

In het Erasmus MC coördineren dr. Bart Rijnders en dr. Casper Rokx, beide internist-infectioloog, het onderzoek. Rijnders: "De opzet van het onderzoek is uniek, maar dat maakt het ook gelijk lastig. We willen nu kijken of het toedienen van plasma met antistoffen effect heeft in de eerste dagen van de ziekte. Er lopen wereldwijd maar weinig studies onder patiënten die wel covid19 hebben, maar niet zijn opgenomen in het ziekenhuis."

"Alleen met de hulp van een groot netwerk aan deelnemende ziekenhuizen en zelfverwijzingen van patiënten of doorverwijzingen door huisartsen en GGD’en kan de studie een succes worden." Ook in andere ziekenhuizen zal het onderzoek zo snel mogelijk beginnen zodat zo veel mogelijk patiënten in hun regio mee kunnen doen.

Meer informatie

Patiënten die willen nagaan of ze in aanmerking komen voor de studie kunnen terecht op de website www.cov-early.nl. Ook (huis)artsen die er meer over willen weten vinden hier de nodige informatie.

Auteur 
Bron 
  • Erasmus MC