Welke soorten mondkapjes zijn er?

Mondmaskers met ventiel, venster of spatscherm

Getty Images

Het kabinet adviseert iedereen dringend om een niet-medisch mondkapje te dragen in openbare ruimtes. Welke soorten zijn er? Wat zijn de verschillen?

Disclaimer: De mondkapjes die hieronder worden behandeld, zijn niet-medisch en hebben daarom ook geen CE-markering*, omdat voor deze maskers geen wettelijke eisen gelden over de kwaliteit en de bescherming die ze bieden. De eventuele gezondheidsclaims die aanbieders doen, zijn dan ook niet bewezen waar.

1. Textielen mondkapjes

We beginnen bij één van de meest voorkomende mondmaskers. Sommige textielen mondmaskers hebben een vakje aan de binnenkant waar je een filter in kan doen.

Getty Images

2. Wegwerpmondkapje

Deze zijn - we kunnen het niet genoeg benadrukken - bedoeld om na één keer weg te gooien. Stop het mondkapje ook niet los in je zak, maar doe het in een plastic zakje of bakje. Op stations worden ze tegenwoordig ook in automaten aangeboden, voor reizigers die hun kapje thuis zijn vergeten.

Getty Images

3. Mondkapje met ventiel

Er zijn ook wasbare mondkapjes verkrijgbaar met een ventiel. Zo'n ventiel zou het makkelijker maken om in- en uit te ademen. Het ventiel zou ook zorgen voor verse luchttoevoer.

Getty Images

4. Mondkapje met venster

Het dragen van een mondkapje zorgt voor communicatieproblemen voor de zo'n 1,3 miljoen doven en slechthorenden in Nederland. Door de dichte mondkapjes kunnen ze namelijk niet meer liplezen. Er bestaan mondkapjes met venster, maar heel veel worden die (nog) niet gedragen.

Getty Images

5. Spatscherm

Conducteurs lopen er regelmatig mee en ook in het onderwijs zien we spatschermen opduiken. Zo'n gezichtsscherm bevestig je op je voorhoofd. "Deze zijn wat comfortabeler en kun je makkelijker voor lange tijd op houden", stelt onderzoeker Siddhartha Verma die onderzoek deed naar de werking ervan in Scientias. Bovendien vinden mensen het prettig dat anderen hierbij je mond nog kunnen zien.

Getty Images

6. Doorzichtig mondkapje/half spatscherm

Het wordt soms een doorzichtig mondkapje genoemd, maar dat is het eigenlijk niet echt, want het sluit minder goed aan dan een wasbaar- of wegwerpkapje. Het lijkt meer op een half spatscherm dat alleen mond en neus bedekt. Horeca- en museummedewerkers dragen het op sommige plekken al, want het komt gastvrijer over. Dat stelt de Rotterdamse cateraar Van der Linde in het Algemeen Dagblad

Getty Images

7. Mondkapje mét spatscherm

Er bestaat ook een combinatie tussen een mondkapje en een spatscherm. Aan het stoffen mondkapje zit een plastic scherm dat de ogen ook beschermt. Op straat hebben we ze alleen nog niet gezien.

Getty Images

* Een CE-markering geeft aan dat een product voldoet aan de minimaleeisen voor veiligheid, gezondheid en milieu die staan vermeld in de Europese richtlijn voor de betreffende productgroep.

Auteur