Goed voorbereid naar de plastisch chirurg

Voorkom teleurstellingen

Getty Images

Wanneer je erg ontevreden bent met een deel van je uiterlijk en er iets aan wilt doen, kom je ineens voor een heleboel keuzes te staan. Leren accepteren, of toch een operatie? En waar moet je heen voor zo'n ingreep?

De opvattingen rond cosmetische chirurgie zijn de laatste jaren sterk veranderd. Een aantal decennia terug overheerste de opvatting dat je in een gezond lichaam niet moest snijden. Tegenwoordig wordt er in de media veel aandacht besteed aan cosmetische ingrepen en is de drempel voor een correctie flink verlaagd. Hierdoor zijn er ook steeds meer artsen die ingrepen uitvoeren, maar die misschien niet zo bekwaam zijn. Hoe weet je of je bij een goede chirurg zit?

Plastisch of cosmetisch?

Daarvoor moet je allereerst iets weten over het vakgebied. Met plastische chirurgie worden alle verfijnde ingrepen bedoeld. De cosmetische of esthetische chirurgie is hier maar een klein onderdeel van. Hier gaat het om operaties die worden uitgevoerd om het uiterlijk te verbeteren.

Een plastisch chirurg is iemand die na de opleiding tot arts een speciale opleiding heeft gedaan om plastische ingrepen te mogen toepassen. Deze titel is beschermd, dus alleen mensen die deze opleiding hebben gedaan, mogen deze titel gebruiken.

Cosmetisch chirurg is een onbeschermde titel. Iedere basisarts mag zich volgens de Nederlandse wet zo noemen en cosmetische handelingen uitvoeren.

Intake

Vraag dus aan je behandelaar of hij of zij plastisch chirurg is. Op de site van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie kun je zien wie als plastisch chirurg geregistreerd staat. Vraag of de chirurg gespecialiseerd is in jouw type behandeling en hoe vaak hij deze ingreep uitvoert per jaar. Kijk ook hoe de kliniek werkt: word je opgenomen, is er nazorg, gebruiken ze goede apparatuur?

Neem de tijd om je goed te laten voorlichten door de behandelaar. Maak thuis een lijstje met vragen. Wanneer je je opgejaagd voelt, het gevoel hebt dat je iets wordt aangesmeerd of gewoon een nare bijsmaak hebt tijdens het gesprek, ga dan gerust ergens anders heen voor een second opinion. Zorg dat je voldoende bedenktijd krijgt.

Keurmerk

Veel klinieken hebben stunts of aanbiedingen. Ook in het buitenland lijkt het vaak allemaal veel goedkoper te kunnen. Dat is aanlokkelijk, maar blijf wel goed op de kwaliteit letten! Soms wordt de hele intake overgeslagen of is er geen nazorg. Over het algemeen hanteren de klinieken ongeveer dezelfde prijzen.

Wanneer je naar een privékliniek gaat, kun je kijken of ze het keurmerk dragen van Zelfstandige Klinieken Nederland. Zij voldoen aan dezelfde eisen als een ziekenhuis. Andere klinieken zijn aangesloten bij ziekenhuizen.

Op internet zijn veel forums te vinden over cosmetische chirurgie. Hier kun je ervaringen lezen van mensen die dezelfde ingreep hebben laten doen en misschien bij dezelfde kliniek zijn geweest. Uit hun ervaringen en reacties kun je vaak veel opmaken.

Realistische verwachtingen

Met cosmetische chirurgie kun je jezelf verfraaien, maar je blijft altijd jezelf. Verwacht dus ook geen wonderen; je zult geen exacte kopie worden van je idool. Een goede plastisch chirurg zal kijken naar wat goed bij jouw lichaam past en geen G-cup bij je willen inbrengen als je maatje 34 hebt. Bedenk wel dat als je maar lang genoeg zoekt, je ook een behandelaar kunt vinden die dit wel aandurft. De vraag is dan alleen of je daar echt gebaat bij bent.

Bedenk ook goed waarom je de ingreep wilt. Als je denkt dat door een neuscorrectie je relatie zal verbeteren, je carrière een spurt zal krijgen en je compleet gelukkig wordt, dan is dat niet helemaal reëel. Wanneer je je onzeker of ongelukkig voelt, zal dat niet per se veranderen als je een ander uiterlijk hebt. Misschien denk je dat je hele leven wordt verpest door die haakneus. Maar wat als je een klein wipneusje hebt en je nog steeds met dezelfde problemen zit?