8 vragen over darmpoliepen

Zwellingen van het darmslijmvlies

darmpoliepen
Getty Images

Darmpoliepen zijn zwellingen van het slijmvlies. In grootte variëren ze van speldenknoop tot een golfbal van enkele centimeters. We beantwoorden acht veelgestelde vragen over darmpoliepen.

1. Komen darmpoliepen vaak voor?

"Poliepen, een pijnloze woekering van het darmslijmvlies, variëren in grootte en in vorm: van een paar millimeter tot enkele centimeters. Zo'n 9 procent van de 50-plussers heeft een grote poliep, blijkt uit Nederlands onderzoek. Er zijn patiënten met slechts één poliep, anderen hebben er meerdere."

2. Hoe ontstaan ze?

"Dat weten we niet. En ook niet waarom sommige mensen ze wel krijgen en anderen niet. Wel is duidelijk dat een bepaalde leefstijl de kans op dikkedarmpoliepen vergroot. De belangrijkste risicofactoren zijn roken, te weinig lichaamsbeweging en overgewicht."

3. Kunnen ze kwaad?

"Verreweg de meeste poliepen zijn goedaardig en blijven dat ook. Maar zo’n 5 procent kan op den duur uitgroeien tot dikkedarmkanker. Helaas kunnen we aan de buitenkant niet zien of een poliep kwaadaardig gaat worden. Vandaar dat we ze voor de zekerheid allemaal weghalen."

4. Wat merk je van darmpoliepen?

"Meestal niets. Krijgt iemand toch klachten, dan gaat het bijvoorbeeld om bloed of slijm in de ontlasting, veranderingen in het ont­lastingspatroon, een onregelmatige stoelgang, buikpijn en onverklaarbaar gewichtsverlies. Let wel, al deze problemen kunnen ook komen door andere, vaak onschuldige aandoeningen."

5. Wanneer moet je ermee naar de huisarts?

"Als je bloed opmerkt in je ontlasting, is het verstandig om direct een afspraak te maken. Voor de andere klachten geldt dat je er goed aan doet om naar de huisarts te gaan als ze langer dan twee weken aanhouden."

6. Hoe gaat het verwijderen in zijn werk?

"Blijkt tijdens een kijkonderzoek dat er poliepen in de dikke darm zitten, dan worden ze direct verwijderd. Dat is pijnloos. Vervolgens stuurt de arts het weefsel naar een laboratorium om vast te stellen om wat voor soort poliep het gaat en of verdere behandeling nodig is."

7. Als ze zijn weggehaald, blijven ze dan weg?

"Dat is zeker de bedoeling. En als het zorgvuldig is gedaan, is dat ook zo. Soms kan het verwijderen echter lastig zijn, bijvoorbeeld bij een heel platte poliep. Blijft er onbedoeld een stukje achter, dan kan daar later toch weer een nieuwe poliep uit groeien."

8. Sinds 2014 is er een landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Waarom is daartoe besloten?

"Dikkedarmkanker begint altijd met een poliep. Door poliepen preventief te verwijderen, is het mogelijk de kanker vroeg – in een goed te behandelen stadium – op te sporen, of zelfs helemaal te voorkomen. Maar omdat ze vaak geen klachten geven, kun je poliepen hebben zonder het te weten. Zo kan het dat er jaarlijks toch nog veel mensen aan dikkedarmkanker overlijden. Vandaar dat alle Nederlanders tussen de 55 en 75 jaar elke twee jaar een oproep krijgen om ontlasting in te leveren. Worden daarin bloedsporen gevonden, dan doen we vervolgonderzoek naar de oorzaak."

Lees ook: waarom zou je meedoen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker?

Dit artikel kwam tot stand met medewerking van internist prof. dr. James Hardwick, hoogleraar Maag-Darm-Leverziekten, gespecialiseerd in de vroege opsporing en behandeling van darmkanker.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine