UMC wil meer geld voor onderzoek naar darmkanker

Getty Images

Jaarlijks krijgen ruim 15.000 Nederlanders de diagnose darmkanker. Hoe vroeger darmkanker wordt opgespoord, des te beter is het te behandelen. Maar er doen te weinig patiënten mee met onderzoek naar nieuwe behandelingen en er is bovendien te weinig geld beschikbaar. Dat zegt UMC Utrecht-arts Miriam Koopman.

Koopman doet haar oproep in het kader van de landelijke darmkankermaand die in maart is. Darmkanker staat op de tweede plaats van kankersoorten waaraan Nederlanders overlijden: er zijn ruim 5.000 doden per jaar. In Nederland kregen in 2016 maar liefst 15.427 mensen darmkanker. Er is veel meer geld nodig voor onderzoek naar darmkanker zegt Koopman tegen Radio M Utrecht. Ook is het belangrijk dat meer patiënten meedoen aan studies naar nieuwe behandelingen. "Slechts acht procent doet mee aan dat soort onderzoek", zegt Koopman tegen Radio M Utrecht. "Meestal zijn dat de jongere patiënten."

Nog altijd ontdekken onderzoekers steeds weer nieuwe dingen over de ziekte. "Zo hebben we bijvoorbeeld gezien dat wanneer kanker aan de linkerkant ontstaat, het beter te behandelen is dan wanneer het in de rechterkant ontstaat. We weten ook dat er veel meer onontdekte soorten darmkanker bestaan." Het UMC organiseert op 05 maart een online college over de ziekte. Het begint om 19.30 uur en is te volgen via umcutrecht.nl/webinar. Het college kan ook worden teruggekeken.

Auteur 
Bron 
  • RTV Utrecht