Kwart Nederlanders eet geen komkommer meer

Getty Images

AMSTERDAM -  Ruim een kwart van de Nederlanders eet sinds de uitbraak van de EHEC-bacterie geen komkommers meer. Dat blijkt uit een enquête door De Vos en Jansen Marktonderzoek in opdracht van RTL Nieuws.

De meeste ondervraagden achten de kans klein dat ze besmet worden met de EHEC-bacterie. Een derde zegt voorzorgsmaatregelen te hebben genomen om besmetting te voorkomen, zoals het wassen en schillen van groente.

De schade voor Nederlandse tuinders als gevolg van de verdachtmakingen over groenten is volgens het Productschap Tuinbouw inmiddels opgelopen tot meer dan 50 miljoen euro per week. Voor Nederlandse handelsbedrijven in groenten bedraagt de wekelijkse schade 30 miljoen euro, aldus groenten- en fruithandelsplatform Frugi Venta.

"Begin deze week gingen we uit van 30 miljoen euro, donderdag werd het 40 tot 50 miljoen en nu gaan we ervan uit dat het meer dan 50 miljoen is", stelde een woordvoerder van het productschap. "De exportwaarde in deze periode wordt onder normale omstandigheden geschat op 200 miljoen euro per week", aldus de organisatie.

Export
De totale export van Nederlandse tomaten kwam volgens het CBS het afgelopen jaar uit op 1,4 miljard euro, die van paprika op ongeveer 750 miljoen euro, sla is goed voor 152 miljoen euro en de komkommer voor 382 miljoen euro.

Rabobank, de kredietleverancier van ongeveer 85 procent van de ondernemers in de voedingstuinbouw, schoot de tuinders die in de problemen zijn geraakt door de aanhoudende onduidelijkheid over de herkomst van de EHEC-bacterie, te hulp.

Leningen
De bank beloofde flexibel te zijn ten aanzien van bestaande kredietlijnen en de looptijd van leningen kan worden verlengd, zodat tuinders later kunnen aflossen. Daarnaast krijgen tuinders die kampen met aantoonbare liquiditeitstekorten de beschikking over overbruggingsleningen tegen 2 procent rente.

Momenteel zijn er ruim 2000 EHEC-infecties en verdachte gevallen. Rond 1500 patiënten lijden aan de zware complicatie HUS, een combinatie van bloedarmoede en nierfalen. 18 mensen zijn overleden. De bacterie is opgedoken in 12 landen, waaronder Nederland.

Alle patiënten waren recent in Noord-Duitsland. Het aantal nieuwe besmettingen met de agressieve darmbacterie EHEC in Duitsland lijkt volgens de Duitse vereniging voor nefrologie wel af te nemen.

Auteur 
Bron 
  • Nu.nl
  • ANP
  • RTL Nieuws
  • Telegraaf
  • CBS