Depressies maken lichaam ouder

Getty Images

Een depressie maakt het lichaam ouder. Het versnelt het verouderingsproces in de cellen. Dat blijkt uit een onderzoek van het VUmc.

Josine Verhoeven verzamelde in samenwerking met Amerikaanse collega’s 2407 vrijwilligers. Ruim een derde daarvan was momenteel depressief, een derde had in het verleden een zware depressie doorgemaakt en de rest was nooit depressief geweest. De proefpersonen stonden een bloedmonster af, zodat de onderzoekers in het laboratorium hun cellen konden bekijken.

​Telomeren
De onderzoekers keken naar veranderingen in structuren in de cellen genaamd telomeren. Dat zijn de beschermkapjes van de chromosomen, vergelijkbaar met het plastic uiteinde van schoenveters. Bij elk celdeling worden ze wat korter. Ze geven dan ook een indicatie van iemands biologische leeftijd: hoe korter de telomeren, hoe ouder de lichaamscellen en hoe groter de kans op ziektes en overlijden.

Mensen die depressief waren of in het verleden met een depressie gekampt hadden, bleken veel kortere telomeren te hebben dan proefpersonen die nog nooit een depressie hadden gehad. De proefpersonen met de ernstigste, chronische depressies hadden de kortste telomeren. Dit verschil bleef ook aanwezig na correctie voor andere factoren, zoals veel drinken en roken.

​Reactie lichaam
Verhoeven en haar collega’s vermoeden dat de verkorte telomeren een gevolg zijn van de reactie van het lichaam op de depressies. Of dit verouderingsproces schadelijk is en of het omkeerbaar is, is nog niet bekend. Experts weten al wel dat mensen met ernstige depressies een verhoogd risico lopen op leeftijdsgerelateerde aandoeningen zoals kanker, diabetes, obesitas en hartziekten.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Molecular Psychiatry.

Bron 
  • BBC