Hersenscan voorspelt succes elektroshock bij depressie

Getty Images

Een hersenscan lijkt met ruim 80 procent zekerheid te kunnen voorspellen of elektroshocktherapie een geschikte behandelmethode is voor een depressieve patiënt. Dat blijkt uit een klein onderzoek van Nederlandse artsen dat vandaag wordt gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Molecular Psychiatry, schrijft de Volkskrant.

In Nederland wordt elektroconvulsietherapie (ECT) veelal gezien als laatste redmiddel bij zware depressies. Bij slechts de helft van de patiënten is de behandeling zinvol. Bij de andere helft slaat de behandeling niet aan. Terwijl het een ingrijpende behandeling is met bijwerkingen zoals bijvoorbeeld tijdelijk geheugenverlies.  

Spectaculaire ontdekking

Eén van de onderzoekers, psychiater Jeroen van Waarde van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem, spreekt van een spectaculaire ontdekking: 'Het is spectaculair als we straks met meer dan 80 procent zekerheid kunnen voorspellen of een individuele patiënt gaat genezen door ECT'.

Het onderzoek is gebaseerd op de ervaringen met 45 depressieve patiënten in het Arnhemse ziekenhuis. Voor de behandeling kregen ze een fMRI-scan en werden de hersenen in kaart gebracht. Vooral het patroon van de verbindingen in de prefrontale cortex bleek een voorspellende waarde te hebben als het gaat om het succes van elektroconvulsietherapie.

Het is nog onduidelijk waarom dat zo is. Volgens de Waarde kunnen de onderzoeksresultaten een toevalstreffer zijn. Om dat uit te sluiten, moet de studie herhaald worden door een ander ziekenhuis, met een andere groep patiënten en met andere scanapparatuur, aldus de onderzoeker in de Volkskrant.

Auteur