Afvallen met diabetes: wat is de beste aanpak?

Nieuwe leefstijl tegen overgewicht bij diabetes

Getty Images

De combinatie overgewicht en diabetes is voor het lichaam een zware last. Afvallen kan veel goed doen, maar gemakkelijk is dat niet. Wat is de beste aanpak?

Stel dat je overgewicht hebt en net te horen hebt gekregen dat je diabetes type 2 hebt. Dan is dit hét moment om aan de slag te gaan met je gewicht en leefstijl! Door minstens 5 tot 10 procent van je lichaamsgewicht te verliezen, kunnen namelijk veel verschijnselen van diabetes verdwijnen en kan de ziekte zelfs 'omkeren', zodat er geen medicijnen (meer) nodig zijn. Dat voorkomt ook veel complicaties in de toekomst.

Maar ook als je al langer diabetes hebt, kan afvallen veel goeds doen voor je gezondheid. Niet alleen voor je spiegelbeeld, maar vooral voor je gezondheid. Bloedglucosewaardes en cholesterolwaardes verbeteren, de bloeddruk daalt en je energiepeil neemt toe. Ook dan kunnen medicijnen misschien wel minderen op den duur.

Het dieet: minder koolhydraten

In de Voedingsrichtlijn voor mensen met diabetes staat het heel duidelijk. Als je diabetes hebt en wilt afvallen, kun je het beste de koolhydraten minderen. Dan gaat het met name om de geraffineerde koolhydraten en suikers. Deze zitten vooral in witbrood, witte rijst en pasta, cornflakes, koek, snoep, chips en andere snacks, frisdranken, vruchtensappen en zoete toetjes.

Deze producten leveren je weinig voedingsstoffen en verzadiging, maar wel veel calorieën. Als je ze mindert en vervangt door producten die je wél verzadigen, zoals groenten, fruit, peulvruchten en volkoren granen, voel je je niet hongerig en bovendien energieker. Vet beperken is niet nodig! Je eet bijvoorbeeld bij het ontbijt kwark met vers fruit en noten in plaats van boterhammen met zoet beleg. Op deze manier lukt het vaak prima om af te vallen. Vraag hulp van een diëtist als je echt een advies op maat wilt of als je ook andere gezondheidsproblemen (zoals hoge bloeddruk of obstipatie) hebt.

Dikker door insuline?

Mensen met diabetes type 2 die overstappen van tabletten op insuline, komen vaak een paar kilo aan. Dat kan komen omdat ze vóór de overstap op insuline niet zo goed gereguleerd waren. Dan verlies je glucose via de urine. Door insuline wordt de glucose in het bloed beter opgenomen door het lichaam en wordt het opgeslagen in de spieren en het vetweefsel. De situatie is beter voor je lichaam, maar je wordt dus wel wat zwaarder. Ook kun je meer eetlust krijgen, gewoon omdat je je beter voelt dan met pillen alleen.

Het draait om de leefstijl

Afvallen is méér dan alleen anders eten. Het draait om het aanpassen van de hele leefstijl. Dus ook meer bewegen, het liefst elke dag een uur. Ook is het goed om te leren ontspannen en met stress om te gaan, zeker als je gewend was om spanning of verveling 'weg te eten'. Er zijn speciale leefstijlprogramma’s en cursussen voor mensen met diabetes, van de Stichting Voeding Leeft bijvoorbeeld. Informeer bij de huisarts of internist of je mee kunt doen aan een soortgelijk programma.