Ontstoken tandvlees: niet zo onschuldig als je denkt

De gevaren van ontstoken tandvlees

tandvlees
Getty Images

Ontstoken tandvlees klinkt zo onschuldig. En toch is dat het niet: door chronische tandvleesontsteking, parodontitis, kun je je tanden en kiezen verliezen. Het kan zelfs leiden tot diabetes en hart- en vaatziekten.

Uit onderzoek blijkt dat bijna een derde van de Nederlandse bevolking aan een chronische tandvleesontsteking lijdt, ook wel parodontitis genaamd. Vaak zonder dat men het weet. Parodontitis is een tandvleesontsteking die zich heeft uitgebreid naar het onderliggende weefsel en bot.

Oorzaken

Als je je tanden niet goed poetst of niet goed schoonmaakt tussen de tanden, dan ontstaat er tandplak. In de plak bevinden zich bacteriën. De plak hoopt zich op tussen tanden en kiezen, wat ervoor zorgt dat het tandvlees gaat ontsteken. Volgens hoogleraar tandheelkunde Frank Abbes gaat ontstoken tandvlees dieper zitten wanneer je er niets aan doet. Dit kan ernstige gevolgen hebben.

Ontstoken tandvlees heeft nog meer oorzaken dan alleen een slechte mondhygiëne. Het risico is ook groter wanneer je rookt, veel vet eet of voeding eet die weinig vitamines bevat.

Verlies van tanden en kiezen

Bij een chronische tandvleesontsteking kan – in ernstige gevallen – het gebit los gaan zitten, doordat bacteriën het steunweefsel en kaakbot aantasten. Hierdoor kun je uiteindelijk tanden en kiezen verliezen. Mensen tussen de 50 en 54 jaar met parodontitis zijn gemiddeld al zes tanden en kiezen kwijtgeraakt door de aandoening.

Diabetes en hart- en vaatziekten

Als je tandvlees chronisch ontstoken is, dan heeft dit effect op je immuunsysteem. Bacteriën uit de mondholte kunnen zich via de bloedbaan in het lichaam verspreiden en in het hart- en vaatstelsel terechtkomen, wat in het hele lichaam voor flinke problemen kan zorgen. Het kan zelfs leiden tot diabetes en hart- en vaatziekten, doordat bij deze ziektes ontstekingen in het lichaam een belangrijke rol spelen. 

Behandeling

Ontstoken tandvlees is goed te behandelen. Een mondhygiënist kan het tandsteen en de tandplak verwijderen. Hierdoor zal de ontsteking ook verdwijnen. Wanneer de ontsteking ernstig is, moet het soms operatief verwijderd worden. Dit gebeurt door middel van een flapoperatie: hiermee worden de ontstoken 'pockets' - de ruimtes tussen het tandvlees en de tanden en kiezen - waarin tandplak en tandsteen zit, behandeld. Hiermee wordt voorkomen dat de ontsteking verder de diepte ingaat en uiteindelijk het kaakbot bereikt. 

Tips om ontstoken tandvlees te voorkomen

Je kunt zelf een aantal dingen doen om ontstoken tandvlees te voorkomen.

  • Zorg voor een schone mond: poets je tanden regelmatig en gebruik een hulpmiddel, zoals een rager of stoker.
  • Drink voldoende water.
  • Stop met roken.
  • Probeer stress te verminderen.
  • Houd je weerstand op peil: eet gezond en neem je rust.
  • Laat je gebit regelmatig controleren door een tandarts en mondhygiënist.
Bron 
  • RTL Nieuws
  • dentalinfo.nl