'Yoghurt verlaagt risico op diabetes type 2'

Getty Images

Een hoge inname van yoghurt lijkt samen te hangen met een lager risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd aan de Harvard School of Public Health.

De wetenschappers verzamelden de gegevens van drie studies waar de medische historie en leefstijlgewoonten van gezondheidsprofessionals langdurig werden gevolgd. Binnen deze onderzoeken werden ruim 50.000 artsen, tandartsen en dierenartsen en ongeveer 250.000 verpleegsters gevolgd.

Onderzoek

Gedurende de drie onderzoeken kregen 15.156 mensen de diagnose diabetes type 2. De onderzoekers van de Harvard School of Public Health vonden geen verband tussen de algehele zuivelconsumptie, maar ze keken ook naar het effect van de consumptie van individuele zuivelproducten. Na correctie voor verschillende factoren vonden ze een verband tussen veel yoghurt eten en een lager risico op het ontwikkelen van diabetes type 2.

Vervolgens voerden de wetenschappers een meta-analyse uit met gegevens uit eerder gepubliceerde studies naar de associatie tussen zuivelproducten en diabetes type 2. Hieruit kwam dat 28 gram yoghurt per dag gepaard ging met een 18 procent lager risico op de aandoening.

Bacteriën

Die eerdere onderzoeken suggereerden dat de calcium, magnesium en bepaalde vetzuren in zuivelproducten voor dit verlaagde risico zorgen. Ook laten die zien dat de probiotische bacteriën in yoghurt de vetprofielen en antioxidanten in het lichaam van diabetes type 2-patiënten verbeteren. De onderzoekers van de Harvard School of Public Health denken dat dit ook bijdraagt aan de risicovermindering.

Deze resultaten laten echter alleen een oorzakelijk verband zien. Meer onderzoek is dus nodig. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift BMC Medicine.

Bron 
  • Science Daily