Bloedtest helpt therapie bij kanker kiezen

Getty Images

ROTTERDAM - Door tumorcellen in het bloed te tellen en te meten hoe agressief ze zijn, krijgen artsen een beter beeld van welke therapie zal aanslaan bij patiënten met uitgezaaide borst- en darmkanker. Deze bloedtest kan patiënten pijnlijke ingrepen besparen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, waarop Bianca Mostert promoveert.

Om te bepalen welke behandeling goed aanslaat bij een patiënt met uitzaaiingen, kijkt de arts nu meestal naar de aard van het weefsel van de oorspronkelijke tumor. Dat gebeurt bijvoorbeeld voor het starten van hormoontherapie. Maar bij zo’n 30 procent van de patiënten die een hormoonbehandeling krijgt, geldt dat de uitzaaiingen anders reageren op de behandeling dan de oorspronkelijke tumor. "Je moet dus eigenlijk weten hoe de uitzaaiingen zich gedragen", zegt Mostert.

​Geen vervelende ingreep
Met deze bloedtest kan patiënten in de toekomst een vervelende ingreep worden bespaard. Het afnemen van weefsel uit een uitzaaiing kan namelijk een pijnlijke en technisch lastige ingreep zijn. Om tumorcellen uit het bloed te halen, hoeft de patiënt alleen bloed af te staan. "Je kunt de tumorcellen vergelijken met een vloeibaar biopt".

​Geautomatiseerde bloedtest
Mostert gebruikt een nieuwe geautomatiseerde bloedtest waarmee het tellen van tumorcellen veel gemakkelijker is geworden. Deze test combineert ze met een genentest. Met een speciale techniek kan ze vervolgens zien of er agressieve tumorcellen tussen de gezonde bloedcellen zitten. "De combinatie van het tellen en de PCR van de tumorcellen is een hele goede voorspeller voor de prognose van de patiënt", aldus de promovenda.

Bron 
  • Erasmus MC