Gasbelletjes gaan kanker te lijf

Getty Images

ROTTERDAM - Zeer kleine gasbelletjes kunnen helpen om medicijnen tegen hart- en vaatziekten en kanker beter te laten werken. Dat blijkt uit onderzoek van Klazina Kooiman van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Door de gasbelletjes in het lichaam te spuiten en ze te laten 'dansen', masseren ze de wanden van cellen. De cellen nemen dan makkelijker medicijnen op.

Medicijnen tegen hart- en vaatziekten en kanker werken niet optimaal, omdat veel cellen lastig medicijnen binnenlaten. De wand van de cellen is moeilijk doordringbaar. De onderzoekster wilde cellen zo prikkelen dat ze wél opengaan.

Microgasbelletjes
In het laboratorium liet Kooiman microgasbelletjes los in bakjes met gekweekte cellen, en liet met geluid de belletjes trillen. "Ze dansten als het ware langs de celranden die daardoor gemasseerd werden. Vervolgens bleken de cellen beter doordringbaar te worden", aldus de onderzoekster.

De cellen laten meer medicijnen door als de belletjes harder trillen en dansen. "De tests met de microbellen zijn vastgelegd met een snelle camera die miljoenen beelden per seconde kan opnemen. Daarop is ook te zien dat de cellen de trillingen overleefden. We kunnen het dus doen zonder dat er schade ontstaat aan gezonde cellen."

Hoge dosering
De 'dansende bellen' kunnen ook worden gevuld met medicijnen en zo worden gemaakt dat ze specifiek aan zieke cellen blijven kleven. Kooiman: "Medicijnen kunnen dan lokaal in hoge dosering worden toegepast, terwijl de bijwerkingen toch gering zijn omdat ze niet meer in het hele lichaam terechtkomen."

Auteur 
Bron 
  • Erasmus MC