Groente en fruit verlagen longkankerrisico

Getty Images

NIJMEGEN - Het eten van veel fruit en veel verschillende groenten verlaagt mogelijk de kans op longkanker. Dat blijkt uit een onderzoek van het RIVM en het UMC St Radboud.

Niet de hoeveelheid groenten is van belang, maar juist het eten van veel verschillende groenten en groenten van verschillende kleuren. Bij fruit is het wel belangrijk om er veel van te eten. Minimaal twee stuks per dag verlaag het risico op longkanker. Hier heeft variatie geen invloed.

EPIC
De conclusies zijn gebaseerd op de studie 'European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). Tussen 1991 en 2000 deden meer dan een half miljoen mensen mee, verspreid over tien verschillende landen. In de studie kregen 1830 mensen de diagnose longkanker.

Roken

Voor zowel de hoeveelheid, als voor de variatie in groente- en fruitconsumptie geldt dat de gevonden effecten vooral voor rokers gelden. De groente- en fruitconsumptie heeft het meeste invloed op het ontstaan op plaveiselcellongkanker, een subtype van longkanker dat sterk gerelateerd is aan roken. Stoppen met roken is nog altijd de belangrijkste maatregel om de kans op long- en blaaskanker te verlagen.

Bron 
  • RIVM
  • Radboudumc