Immuuntherapie tegen huidkanker

Getty Images

AMSTERDAM - Uitgezaaide melanoom, een agressieve en moeilijk behandelbare vorm van huidkanker, kan men in principe bestrijden door kunstmatig een andere huidaandoening op te wekken: vitiligo.

Dit blijkt uit het proefschrift waarop AMC-onderzoeker in opleiding Jasper van den Boorn op 6 juli hoopt te promoveren.

Sommige melanoompatiënten krijgen door immuuntherapie vitiligo. Zij hebben een relatief gunstige prognose; de eigen afweer zorgt dan namelijk voor het opruimen van pigmentcellen én woekerende melanocyten.

Dit gegeven gebruikte Van den Boorn in een nieuwe vorm van immuuntherapie: MIC. Daarvoor combineerde hij het huidbleekmiddel monobenzon (dat vitiligo opwekt) met twee immuunstimulerende verbindingen (Imiquimod en CpG).

Muizen met melanoom reageren goed op de nieuwe behandeling, blijkt uit een recente publicatie in het gezaghebbende tijdschrift PLoS One. In de meeste muizen (85 procent) belette MIC de tumorgroei en daardoor steeg de overlevingsduur aanzienlijk.

Meer dan 60 procent van de proefdieren bleef na afloop van de behandeling tumorvrij. In de toekomst moeten klinische trials uitwijzen of MIC zich ook leent voor behandeling van mensen.

Auteur 
Bron 
  • AMC