Nieuwe techniek licht kankercellen op

Getty Images

BAARN - Met een nieuwe techniek kunnen artsen tumoren in de eierstokken oplichten. Hierdoor kunnen meer kankercellen ontdekt en verwijderd worden.

Eierstokkanker staat bekend als sluipmoordenaar. Het geeft vaak geen klachten en wordt pas ontdekt als het uitgezaaid is. Met deze nieuwe techniek kunnen artsen tumoren van maar 0,1 mm zien. Hierdoor kunnen zoveel mogelijk kankercellen verwijderd worden, wat de overlevingskansen vergroot.

Fluorescerende marker
Onderzoekers voegden een fluorescerende marker toe aan een vorm van foliumzuur. De patiënt krijgt deze vloeistof twee uur voor de operatie toegediend. De fluorescerende vloeistof hecht zich aan de kankercellen en is met een speciale camera zichtbaar.

Ontdekking
Deze technologie is gebaseerd op een ontdekking van professor Low van Purdue University. Hij kwam erachter dat tumoren foliumzuur absorberen. Dit geldt met name voor tumoren in de eierstokken.

Testen
De fluorescerende vloeistof is getest tijdens tien operaties in Groningen. De artsen vonden hierbij gemiddeld 34 tumoren. Bij operaties waarbij de gebruikelijke technieken werden gebruikt, ontdekten artsen gemiddeld maar zeven tumoren. Professor Low hoopt dat, na uitgebreider testen, zijn techniek gebruikt kan worden bij alle eierstokkanker-operaties.

Bron 
  • Mail Online